Русия не планира допълнителна мобилизация на мъже за фронта в Украйна, тъй като от началото на годината над 335 000 са се записали, за да се сражават във въоръжените сили или в доброволчески формирования. Това заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от "Ройтерс".

Русия укрепва въоръжените си сили и засилва производството на оръжия в очакване на дълга война в Украйна, където за година почти нямаше изменение на фронтовите линии.

"Няма планове за допълнителна мобилизация. Въоръжените сили разполагат с необходимия брой военнослужещи за провеждане на специалната военна операция", посочи Шойгу пред висши генерали.

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Кремъл: Разполагаме с достатъчно сили дори и без нова мобилизация

Руснаци се записват доброволци, за да се бият в Украйна

Шойгу - близък съюзник на президента Владимир Путин, приветства патриотизма на записалите се в армията.

"От началото на годината над 335 000 души са постъпили на военна служба по договор и в доброволчески формирования. Само през септември над 50 000 граждани са сключили договори", отчете министърът.

Тези цифри показват, че Русия е постигнала значителен напредък както в набирането на новобранци, така и в прехвърлянето на много бойци от частната армия "Вагнер" към "доброволни формирования".

През септември миналата година Путин нареди "частична мобилизация" на 300 000 резервисти, което накара стотици хиляди млади мъже да избягат от Русия, за да не бъдът изпратени на фронта.

Путин многократно е заявявал, че няма нужда от нова мобилизация, която според някои руски официални лица е била грешка, тъй като е накарала голям брой хора да напуснат страната.

Британската разведка: Ще успее ли Шойгу да открие 400 000 доброволци?

Британската разведка: Ще успее ли Шойгу да открие 400 000 доброволци?

Руските военни продължават да опитват да отложат новата открита мобилизация

Руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. постави началото на война, която опустоши части от Източна и Южна Украйна, причини смъртта или рани стотици хиляди мъже и доведе до най-големия разрив във връзките на Русия със Запада от шест десетилетия насам.

Путин твърди, че се бори със западен съюз, който води прокси война срещу Русия. От своя страна западните лидери посочват, че наложените от тях икономически санкции и военната им подкрепа за Украйна са пряк отговор на агресията на Москва.