Русия се опитва да привлече 400 000 доброволци в армията, за да избегне нова вълна на мобилизация и напрежение в обществото във връзка с това.

Това заявява в днешния си доклад за развитието на войната в Европа британското военно разузнаване.

Според разузнаването руското министерство на отбраната е започнало активна пропагандна кампания по телевизията, в социалните мрежи и чрез агитация на открито. Тези материали апелират към "мъжката гордост" на потенциалните доброволци.

Наскоро публикуван видеоклип на Министерството на отбраната се обсъжда активно в социалните мрежи. В него се показва как руснаци работят като охранители на магазини, таксиметрови шофьори или фитнес инструктори, вместо да отидат на фронта. Клипът завършва с надпис "Ти си мъж. Бъди мъж" на фона на мъже във военни униформи с картечници и букви Z на ръкавите.

С видеокампания Русия търси "истински мъже" за фронта

С видеокампания Русия търси "истински мъже" за фронта

Москва иска да привлече повече професионални войници да се бият в Украйна

Британското разузнаване стига до извода, че след като ЧВК "Вагнер" прекратява кампанията си за набиране на затворници, частната военна компания трябва да се конкурира и с официалната армия, но за ограничен брой мъже на подходяща възраст за военна служба.

След стартирането на кампания за частична мобилизация през септември, която накара десетки хиляди руснаци да избягат от страната, за да не бъдат изпратена на фронта, властите омаловажават възможността за втора вълна на мобилизация - въпреки хода за въвеждане на електронни повиквателни - и вместо това се опитват да наемат доброволци.

"Малко вероятно е рекламната кампания да помогне за постигането на целта на Министерството на отбраната от 400 000 доброволци" - смята британското разузнаване.

Според него "властите почти сигурно се опитват да отложат новата открита мобилизация за възможно най-дълго време, за да сведат до минимум протестните настроения".

Кремъл отрича предстояща мобилизация на още 200 000 души

Кремъл отрича предстояща мобилизация на още 200 000 души

Указът за мобилизацията все още е в сила