Кремъл отново е принуден да отрича съществуването на планове за втора вълна на мобилизация, като този път причината е материал на CNN, който между другото споменава за евентуалния набор от още 200 000 мобилизирани, коментира Руската служба на Би Би Си.

Материалът излезе предния ден и беше посветен на различна тема. Американски и други западни служители настояват Украйна да премести фокуса си от месеци брутални боеве в град Бахмут към потенциална офанзива на юг, се казва в съобщението. Призивите идват на фона на знаци, че руският президент Владимир Путин може да предприеме някаква "голяма стъпка" през следващите няколко седмици, за да си върне лидерството във войната, казаха служители, запознати с данни от разузнаването, пред CNN.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пътува до Киев в началото на януари, за да информира украинския президент Володимир Зеленски за оценката на САЩ за плановете на Путин, са казали пред СNN източници, запознати с темата на разговора между Зеленски и Бърнс.

Има също признаци, че Путин обмисля нова мобилизация на до 200 000 войници, казаха американски и западни служители, запознати с разузнавателните данни, пред CNN.

Западните медии, позовавайки се на данни на разузнаването, по-рано съобщиха за възможна втора вълна на мобилизация в началото на годината. Кремъл постоянно твърди, че тези очаквания не отговарят на плановете на руските власти. Така постъпи този път прессекретарят на Путин Дмитрий Песков и то по запитване на държавната агенция ТАСС.

На въпрос дали този материал на CNN е "толкова ненадежден, колкото и по-ранните слухове в социалните мрежи по тази тема", говорителят на Кремъл отговори утвърдително, пише ТАСС. "Да. Така е", каза Песков.

Путин оцени броя на призованите за мобилизация през есента на над 300 000 души. Указът му за мобилизация остава в сила, въпреки уверенията на властите, че набирането на войници от запаса е спряно. Самата мобилизация, според Песков, е извършена "до достигане на установената численост".

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Дмитрий Песков: В Кремъл не се обсъжда втора вълна на мобилизация

Той все пак уточни, че не може да говори от името на МО