Руският президент Владимир Путин разговаря с военни кореспонденти във вторник,  и коментира контранастъплението на Украйна, вероятността от бъдеща мобилизация и за първи път призна за недостиг на оръжия. Той представи руската версия на случилото се във водноелектрическата централа Каховка, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По думите му украинското контранастъпление е започнало на 4 юни и продължава и до днес, но украинската армия не е постигнала успех в нито едно от направленията.

В понеделник украинските власти съобщиха, че са освободили седем населени места от руска окупация за седмица и са напреднали няколко километра.

Путин обаче нарече украинските загуби по време на контранастъплението катастрофални, като се похвали, че Русия е понесла 10 пъти по-малко загуби.

Украйна загуби 16  бронирани превозни средства Брадли

Украйна загуби 16 бронирани превозни средства Брадли

Силите на Киев все още печелят територия

Според изчисленията на Путин, Украйна е загубила 25-30% от военното оборудване, доставено от Запада, а нейният военно-промишлен комплекс не произвежда нищо.

"Демилитаризация. Ние постепенно, методично правим това. С какво се бият въоръжените сили? "Леопарди" или какво, произвеждат ли нещо, "Брадли" или дори F-16, който още не е влязъл в експлоатация? Те не произвеждат нищо. Украинците какво произвеждат? Носят им боеприпаси, носят им оръжия, всичко се носи. Толкова дълго не може да се издържи така", цитира Интерфакс думите на Путин.

Путин призна за украинското контранастъпление

Путин призна за украинското контранастъпление

Според него то не е постигнало успехи

Руският президент заяви, че няма да има нова вълна на мобилизация: "Няма нужда от нова вълна на мобилизация. Министерството на отбраната съобщава, че към днешния ден няма никаква нужда от мобилизация, естествено.:

Законът не предвижда конкретни срокове за ротация на мобилизираните. "Ще трябва да се изхожда преди всичко от наличието на личен състав, от това как се развива ситуацията на линията на съприкосновение, как протича самата специална военна операция. Някой ден хората ще трябва да бъдат върнати у дома. Такъв въпрос се обсъжда в Министерството на отбраната, той стои на дневен ред". Путин обаче подерта, че наборници на фронта не са изпращани и няма да бъдат изпращани.

Той обаче призна, че на Русия не й достигат много видове оръжия: прецизни боеприпаси, дронове, комуникационно оборудване. "Имаме ги, но за съжаление ни липсват количествено."

Русия е увеличила производството на оръжие. "Имаме 2,7 пъти увеличение на производството за основните видове оръжия през годината и 10 пъти за най-търсените направления."

Той отново заговори за създаване на "санитарна зона в Украйна", така че да не може да бъде обстрелвана руската територия, макар че не уточни колко трябва да е дълбока тя и как Русия ще я създаде.

Коментирайки случилото се в Каховската водноелектрическа централа, което доведе до наводнението на Херсонска област, Путин отново обвини Киев за разрушаването на язовира. "Украйна целенасочено удари с HIMARS Каховската ВЕЦ", каза той.

Украинските власти обвиняват Русия, че е взривила водноелектрическа централа, която се контролира от руската армия от първите дни на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и според Киев е била минирана.

Руският елит е уморен от войната! Вече не вярва на Путин

Руският елит е уморен от войната! Вече не вярва на Путин

Готови са да преговарят за мир