През последните десет дни Русия вероятно е започнала да премества части от Днепърската си група войски от източния бряг на река Днепър, за да подсили районите около Запорожие и Бахмут. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че този ход навярно включва няколко хиляди войници от 49-та армия, включително нейната 34-та отделна моторизирана бригада, както и въздушнодесантни сили и части на морската пехота.

Според британското разузнаване пренасочването на Днепърската група войски отразява усещането на Русия, че голяма украинска атака през Днепър вече е по-малко вероятна след разрушаването на язовир "Каховка" и причинените от това наводнения.

Рухването на контролирания от Москва язовир на 6 юни причини наводнения в Южна Украйна и окупираните от руските сили територии от Херсонска област, унищожи домове и земеделска земя и прекъсна водоснабдяването на цивилното население.

ISW: Киев готви пауза в контраофанзивата за смяна на тактиката

ISW: Киев готви пауза в контраофанзивата за смяна на тактиката

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната

Кремъл обвинява Киев, че е извършил саботажа срещу водното съоръжение, чийто воден дебит бе с размерите на Голямото солено езеро в САЩ, за да прекъсне ключов източник на водоснабдяване за Крим и да отклони вниманието от "колебливата" контраофанзива срещу руските сили.

На свой ред Украйна обвинява Русия за взрива на стената на язовира от съветско време, който е под руски контрол от първите дни на войната.

Екип от международни правни експерти, подпомагащи украинските следователи в разследването им, заяви в предварителните си констатации, че е "много вероятно" разрушаването на язовира в Херсонска област да е причинено от експлозиви, поставени от руснаци.

Британското разузнаване отчита най-големите руски загуби в Украйна от март

Британското разузнаване отчита най-големите руски загуби в Украйна от март

Продължават тежките боеве в Запорожка, Донецка област и около Бахмут