През изминалата седмица, пише разузнаването на британското министерство на отбраната, руските войски са се опитали да организират локални контраатаки както на Ореховския, така и на Бахмутския сектор на фронта. Но и в двата сектора украинската армия отблъсква тези контраатаки и задържа новоосвободената територия.

Коментарите в руската военна общност отразяват изключителното разочарование на всички, участващи в тези контраатаки, като посочват зле замислено настъпление, липса на артилерийска подкрепа и тежки загуби в жива сила..

През последните девет месеца руската армия в Украйна доказа способността си да се защитава стабилно. Въпреки това, тя все още показва само минимални нападателни способности. Руските командири не са в състояние да се справят със сложното взаимодействие между родовете войски, да концентрират достатъчни запаси от боеприпаси и да поддържат настъпателен дух, отбелязва британското военно разузнаване.

На 20 септември британското разузнаване потвърди завземането на селата Клешчеевка и Андреевка на постъпите към Бахмут

На 18 септември командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски заяви, че в резултат на боевете за Андреевка и Клешчеевка южно от Бахмут руската отбранителна линия е пробита и три руски военни бригади са разгромени.

В същото време отвоюването на Клещеевка идва в момент, когато двама влиятелни западни генерали са скептично настроени за скорошно приключване на военните действия.

Единият от тях е генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабове. Той обяви, че сегашната контраофанзива на Украйна е по-бавна, отколкото планиращите я са я очаквали, но все пак стабилно се развива.

Вторият високопоставен представител е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той предупреди, че конфликтът няма скоро да достигне до своя бърз край.

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

Путин повтаря едни и същи пропагандни клишета