Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че няма да има бърз край на войната в Украйна, съобщава "Франс прес".

Прогнозата му идва на фона на продължаващото контранастъпление на украинските сили срещу Русия.

"Повечето войни продължават по-дълго от очакваното, след като започнат. Затова трябва да се подготвим за дълга война в Украйна", отбеляза Столтенберг в интервю за германската медийна група "Функе".

Конфликтът започна през февруари 2022 г., когато Москва изпрати силите си в Украйна. Така започна първата война в Европа от десетилетия насам.

Киев започна контраофанзивата си през юни. Въпреки че успя да отблъсне укрепените руски позиции на юг и изток, тя отбеляза бавен напредък.

Зеленски готви Украйна за дълга война

Зеленски готви Украйна за дълга война

Бюджетът ще бъде само за отбрана и оръжия

"Всички желаем бърз мир. Но в същото време трябва да признаем, че ако президентът Володимир Зеленски и украинците спрат да се сражават, тяхната страна вече няма да съществува", подчерта Столтенберг.

Ако президентът Владимир Путин и Русия оставят оръжията си, ще имаме мир, посочи още той.

Относно амбициите на Украйна да се присъедини към Алианса Столтенберг бе категоричен, че няма съмнение, че в крайна сметка това ще се случи.

Столтенберг предупреждава срещу фиктивния мир

Столтенберг предупреждава срещу фиктивния мир

Мирът трябва да е траен, справедлив и да прекъсне цикъла на руската агресия

По негови думи Киев се е "приближил до НАТО" на срещата на върха на Алианса през юли.

"Когато тази война приключи, ни трябват от гаранции за сигурност за Украйна. В противен случай историята може да се повтори", предупреди той.

На срещата на върха през юли във Вилнюс лидерите на страните от НАТО се съгласиха, че Украйна може да се присъедини към Алианса, след като бъдат изпълнени определени условия. САЩ и Германия уточниха, че това ще включва реформи от страна на Киев за защита на демокрацията и върховенството на закона.