От 15 септември 2023 г. украинските въоръжени сили контролират селата Клешчеевка и Андреевка, приблизително на 8 км южно от град Бахмут в Донецка област, потвърждава разузнаването на британското министерство на отбраната.

Този тактически успех приближава украинските сили до пътя T 05-13, един от основните маршрути за доставка на Бахмут от юг.

Русия обаче продължава да държи железопътната линия, която минава по протежение на насипа между Клешчеевка и T 05-13, създавайки лесно защитимо препятствие.

Неотдавнашното предислоциране на руски въздушнодесантни сили от Бахмут към Запорожие в Южна Украйна вероятно е отслабило отбраната на Русия около Бахмут.

На 18 септември командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Александър Сирски заяви, че в резултат на боевете за Андреевка и Клешчеевка южно от Бахмут руската отбранителна линия е пробита и три руски военни бригади са разгромени.

В същото време отвоюването на Клещеевка идва в момент, когато двама влиятелни западни генерали са скептично настроени за скорошно приключване на военните действия.

Единият от тях е генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабове. Той обяви, че сегашната контраофанзива на Украйна е по-бавна, отколкото планиращите я са я очаквали, но все пак стабилно се развива.

Вторият високопоставен представител е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той предупреди, че конфликтът няма скоро да достигне до своя бърз край.

"Повечето войни продължават по-дълго от очакваното - от времето, което първоначално е планирано при тяхното започване", обясни Столтенберг пред германската медийна група Funke.

ISW: Украйна вече има по-мощна и прецизна артилерия

ISW: Украйна вече има по-мощна и прецизна артилерия

Русия понася тежки загуби