Руски и украински източници отдават дължимото на по-добрата украинска бойна координация, по-прецизния артилерийски огън и по-силните системи за електронна война (EW) за неотдавнашния украински напредък на юг от Бахмут на фона на продължаващите дискусии за значителни руски загуби в района.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната за ситуацията в Украйна.

Украински военни, участвали в неотдавнашното освобождаване на Клишчиевка (на 7 км югоизточно от Бахмут), заявиха на 18 септември, че високият морал, достатъчната подготовка, достатъчните ресурси за артилерийски огън и удари с дронове, добрата съгласуваност между украинските части и подробното разузнаване са позволили на украинските сили да напреднат.

Един украински командир заяви, че елементите на различните руски части, отбраняващи се в района, страдат от липса на съгласуваност.

Елементи на руските въздушнодесантни войски (ВДВ), Спецназ и 3-ти армейски корпус се защитаваха в близост до Клишчиевка; и постоянните проблеми с хоризонталната интеграция между руските сили в Украйна вероятно са попречили на тези разнородни руски елементи да обменят информация и да координират бойните действия.

Известен руски военен блогър твърди, че украинските артилерийски части на юг от Бахмут са все по-точни и прецизни, което позволява на украинските сили безопасно да обстрелват руските настъпления по-близо до украинските позиции.

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Великобритания обеща на Украйна десетки хиляди артилерийски снаряди

Подкрепа срещу руската агресия

Блогърът твърди, че украинските сили имат предимства в областта на въздушното разузнаване, както и по-силни системи за радиоелектронна защита.

Руски военен блогър, близък до ВДВ, признава, че частите на 83-та гвардейска бригада ВДВ, които са се отбранявали край Клeщеевка, сега се възстановяват в тиловите райони, а части на 31-ва гвардейска бригада ВДВ продължават да се отбраняват край селището.

Руски военни блогъри твърдят, че елементи от руската 72-ра мотострелкова бригада (3-ти армейски корпус) все още действат в района на Бахмут, въпреки че украинските сили вероятно са направили тези елементи боеспособни.

Командващият украинските сухопътни войски Олександър Сирски заяви на 18 септември, че украинските сили са унищожили напълно бойните възможности на елементи от 72-ра мотострелкова бригада, 31-ва бригада ВДВ и 83-та бригада по време на освобождаването на Андриевка и Клишчиевка.

ISW по-рано оцени, че украинският напредък в западната част на Запорожка област може да съответства на влошаването на състоянието на руските сили, отбраняващи се в този сектор на фронта, и че неотдавнашният украински напредък на юг от Бахмут може да съответства на подобно влошаване на състоянието на руските сили.

Според съобщенията през последните дни руските загуби в западната част на Запорожка област са се увеличили значително и руските военни вероятно се борят с липсата на налични боеспособни части, които руското командване е готово да прехвърли в този сектор на фронта.

Говорителят на украинската Таврийска група войски полковник Олександър Щупун заяви, че на 18 септември руските сили са загубили 313 души (вероятно общо убити и ранени) на Таврийското направление, включително в Западна Запорожка област. Щупун заяви, че това е значително повече от загубите на руските войски през предходните два дни, когато руските сили са губили приблизително по 200 души всеки ден.

Лондон: Русия и Украйна водят люти битки за малки острови по долното течение на Днепър

Лондон: Русия и Украйна водят люти битки за малки острови по долното течение на Днепър

Зоната е стратегически важна за изтеглянето на войски от Запорожка и Донецка област

Щупун заяви, че руските въздушно-десантни войски (ВДВ) провеждат отбранителни операции в посока Таврийск (вероятно в западната част на Запорожка област) и че са пристигнали отряди "Щурм-З" с новобранци осъдени на смърт, за да действат като "прикритие" за частите на ВДВ, вероятно имайки предвид необходимостта от прикриване на частите на ВДВ по време на евентуално изтегляне.

ISW вече е наблюдавала елементи от 7-а гвардейска планинска дивизия на ВДВ и 76-а гвардейска дивизия на ВДВ, които провеждат контраатаки срещу украинските сили в района на Роботин (10 км южно от Орихов), и ISW вече е оценявала, че тези операции вероятно са деградирали силно тези сили на ВДВ. Отрядите "Щурм-З" често са бойно неефективни и вероятно ще осигурят на руската отбрана в западната част на Запорожка област незначителна бойна мощ.

На 19 септември руските сили нанесоха серия от удари с дронове и балистични ракети Шахед-131/-136 по украинските тилови райони. Украински военни представители заявиха, че руските сили са изстреляли 31 дрона от Краснодарския край и 1 балистична ракета "Искандер-М" от окупирания Крим и че украинските сили са свалили 28 дрона.

Украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че руски дронове са поразили промишлени складове в Лвов, а украинският генерален щаб съобщи, че руска ракета "Искандер" е поразила Кривий Рог, Днепропетровска област.

На 19 септември министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че през последните месеци руските удари по украинската пристанищна и зърнена инфраструктура са унищожили най-малко 280 000 тона зърно, което според него би било достатъчно за изхранването на до 10,5 милиона души за една година.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с началника на Генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал-майор Мохамед Багери в Техеран, Иран, на 19 септември. Шойгу и Багери обсъдиха руско-иранското двустранно военно сътрудничество и ситуацията в Нагорни Карабах, Сирия и Афганистан. Шойгу заяви, че руско-иранските военни отношения се развиват "динамично и положително".

Германия изпраща на Украйна военна помощ на стойност 400 млн. евро

Германия изпраща на Украйна военна помощ на стойност 400 млн. евро

Допълнителни боеприпаси, защитни превозни средства и системи за разминиране

Свързан с Кремъл руски военен блогър твърди, че руското Министерство на отбраната (МО) е планирало предварително посещението на Шойгу в Техеран и че то не е било координирано с ескалацията на ситуацията в Нагорни Карабах от страна на Азербайджан.

Военният блогър също така твърди, че Шойгу е имал за цел да разшири военнотехническото сътрудничество с Иран и изказа хипотеза, че Русия може да се интересува от разширяване на производството на ирански безпилотни самолети "Шахед" на руска територия.

Кремъл продължава да полага усилия за засилване на контрола си върху руското информационно пространство преди президентските избори в Русия през септември 2024 г. Руското правителство обяви забрана на услугите, които предоставят виртуални мобилни номера, включващи временни номера, които лицата могат да използват, за да се регистрират в анонимни акаунти в социалните медии, без да използват личните си данни, считано от 1 септември 2024 г.

Тази мярка вероятно има за цел да попречи на анонимните акаунти в Telegram, които критикуват Кремъл, и позволява на Кремъл да контролира по-добре руското информационно пространство. Обявяването на тази мярка една година преди нейното прилагане вероятно е меко въвеждане, целящо да се прецени евентуалната реакция на информационното пространство на обявяването и да се даде време за смекчаване или засилване на мярката с наближаването на прилагането ѝ и президентските избори.

Съобщава се, че руското правителство ще предостави списък с алтернативни услуги, които да позволят на лицата да се регистрират анонимно в акаунти в социалните медии, но е много малко вероятно тези алтернативи да позволят на лицата да запазят подобна степен на анонимност пред руското правителство, каквато понастоящем осигуряват съществуващите услуги за виртуални мобилни номера.

Украйна обяви освобождаване и на Клещеевка

Украйна обяви освобождаване и на Клещеевка

Още едно село по пътя към Бахмут