След превземането на контрола върху източния град Авдеевка на 17 февруари 2024 г., руските въоръжени сили не са се забавили в своите усилия да укрепят своите позиции в западната част на Източна Украйна. Данните сочат, че руските войски са напреднали с около 6 километра от центъра на града, установявайки контрол над няколко села в района, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

Според съобщенията, Русия почти сигурно е поела контрол над селата Ласточкино, Степово и Северное, което допринася за консолидирането на руските позиции около Авдеевка. Тази стратегия изглежда цели натрупване на инерция в западна посока. Русия иска да се възползва от по-малкото добре укрепени украински позиции в тази част на фронта, както и по-малкото застроени райони, които могат да бъдат по-лесно отбранявани от Украйна.

Украинските сили изтласкаха руските войски от село Орловка, западно от Авдеевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, каза в четвъртък главнокомандващият украинската армия Александър Сирски.

Украинската армия заяви тази седмица, че се е изтеглила от още две села близо до Авдеевка, губейки повече територия, тъй като подкрепата от западните й съюзници е недостатъчна.

"Врагът продължава активни настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната в секторите Авдеевка и Запорожие", каза Сирски в приложението за съобщения Telegram.

Той каза, че руските десантни части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орловка, Семеновка, Бердичи и Красногоровка.

Украйна съобщи за неуспешна атака на Тендровската коса

Украйна съобщи за неуспешна атака на Тендровската коса

Потвърдена е гибелта на служещи от украинските специални части