Руските въоръжени сили превзеха село Северное в Авдеевско направление, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Освен това руските въоръжени сили са заели по-изгодни рубежи и позиции и са отразили девет контраатаки на щурмови групи на украинските въоръжени сили в Новгородски, Первомайски и Петровски райони на т. нар "Донецка народна република" - частта от украинската Донецка област, превзета от Русия.

Украйна се изтегли от селата Северное и Степово близо до източния град Авдеевка, потвърди военният говорител Дмитро Лиховий във вторник, добавяйки, че Русия е понесла значителни загуби в тази битка.

"Украйна се изтегля обратно към позиции, равни с останалата част от фронтовата линия, за които Лиховий каза, че имат терен, по-подходящ за отбрана.

Говорителят каза, че и двете села са имали общо население от по-малко от 100 души преди инвазията.

Украйна потвърди загубата на село Ласточкино, за чието превземане Русия съобщи в неделя

Министерството на отбраната каза, че руските сили са унищожили и американски танк Abrams ("Ейбрамс"). Установени от Русия служители в Украйна съобщиха за това ден по-рано, като казаха, че това е първото попадение срещу този модел танк, откакто Вашингтон започна да доставя Abrams на Украйна миналия септември.

Миналата седмица 47-ма отделна механизирана бригада използва своите танкове M1A1SA Abrams в Авдеевско направление. Бригадата публикува съответния видеоклип в социалните си мрежи

След като поеха контрола над украинския град Авдеевка, за който водиха тежки сражения от октомври 2023 г., руската армия продължи да напредва още на запад.

Превземането на Авдеевка, след месеци на битки с тежки жертви и от двете страни, беше първата значителна победа на Русия след превземането на град Бахмут миналия май. Град Авдеевка имаше символично значение и за двете страни - градът е оспорвана територия още от началото на войната между Русия и Украйна през 2014 г. и на практика беше фронтова линия през цялото десетилетие.

Русия съобщи за превземането на село Победа в Донецка област

Русия съобщи за превземането на село Победа в Донецка област

Украйна казва, че войските й продължават да сдържат врага