На 23 февруари 2024 г. руски разузнавателен самолет A-50 беше унищожен, почти сигурно от ракета земя-въздух, докато действа южно от Азовско море, над руска територия в Краснодарския край. Има вероятност руснаците по невнимание сами да са свалили собствения си самолет, докато се опитват да го защитят, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter..

Това е вторият унищожен А-50 във войната с Украйна. Русия започна използването на самолети A-50 над Азовско море едва през ноември 2023 г. На 14 януари 2024 г. Украйна успешно свали A-50 в този район. Това принуди руските военни ръководители да обмислят по-безопасни оперативни зони за самолета. Този последен украински успех демонстрира продължаващата неспособност на Русия да защити въздушни активи с висока стойност. Това поставя под съмнение ефикасността на руското военновъздушно командване.

Руските военновъздушни сили ще могат да компенсират загубата на A-50, защото им остават седем подобни самолета. И все пак загубата на два опитни специализирани екипажа за мисии за няколко месеца има голяма вероятност да предизвика допълнително напрежение и умора сред оставащите екипажи, ако трябва да поддържат постоянни операции. Вероятно руските военновъздушни сили отново ще обмислят различни оперативни локации, но Украйна демонстрира способност да се адаптира бързо и продължава да представлява заплаха.

Украйна се похвали - свалила два руски Су-34
Обновена

Украйна се похвали - свалила два руски Су-34

Русия не коментира информацията