Безпилотният летателен апарат Mohajer-6, произведен в Иран, е бил предоставен на Русия и е наблюдаван да извършва полети над Черно море и Крим. Mohajer-6 е система за разузнаване, наблюдение и прихващане на цели, като същевременно може да изпълнява атаки въздух-земя, използвайки свободно падащи управляеми боеприпаси. Тази инфорамция е разпространена в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

Практическият му обхват е ограничен от линията на видимост, за да се поддържа операторски контрол в реално време: приблизително 200 км на 10 000 фута. Това може да бъде разширено чрез предаване на друга наземна контролна станция.

Продължаващото присъствие на системата в Западен Крим е вероятно доказателство, че Русия се опитва да идентифицира заплахите за руските пристанища и плавателни съдове след неотдавнашните украински успехи.

Съществува реалистична възможност мисията му също да включва подкрепа на руските процеси на насочване към югозападното украинско крайбрежие. Украйна е свалила поне един Mohajer-6 - на 23 септември 2022 г. над Черно море - и Русия вероятно случайно е свалила система над Крим на 6 юни 2023 г.

Украйна: Русия използва по-малко управляеми бомби

Украйна: Русия използва по-малко управляеми бомби

Авиационните загуби на Москва вероятно са довели до намаленото им използване