Инфлацията в Русия се повиши до 6% през септември 2023 г. спрямо 5,3% през август. Това се дължи на покачването на потребителските цени при храните и горивата. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че по-високата инфлация почти сигурно ще увеличи разходите за финансиране на войната на Русия в Украйна.

Централната банка на Русия отговори, като увеличи основния лихвен процент с 2 процентни пункта до нов основен лихвен процент от 15%. Това са най-високите нива от май 2022 г. насам.

Путин призна 2022 г. за най-тежката година за икономиката на Русия

Путин призна 2022 г. за най-тежката година за икономиката на Русия

Страната обаче щяла да остане част от световната икономика въпреки нежеланието на Запада

Според британското разузнаване е много вероятно Централната банка да поддържа високи лихвени проценти до 2024 г. Това може да увеличи разходите по заеми за руските потребители, както и да повлияе на разходите за обслужване на дълга на руското правителство.

Поради нарастващото търсене, отчасти поради голямо увеличение на разходите за отбрана, заедно с продължаващия натиск поради затягащия се пазар на труда, руската икономика вероятно е изложена на риск от прегряване, отчитат от британското МО.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

Руската икономика няма да се върне на нивата отпреди войната до 2030 г.

До края на 2023 г. БВП ще бъде с около 8% под нивото на производството през 2021 г.

Поради тази причина инфлацията в Русия през 2024 г. вероятно ще остане над целевия процент от 4%. Продължаващата висока инфлация вероятно ще свие реалните държавни разходи, особено в области като социалните грижи.

Според британското разузнаване това допълнително онагледява преориентирането на руската икономика към това да поддържа войната на всяка цена.