През последните седмици компонентът на военноморската авиация на Черноморския флот на Русия пое особено важна роля в операциите на флота, докато се бори да се справи с едновременни заплахи на южния фланг на войната в Украйна, пише в обобщението на ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, публикувано в социалната мрежа X, известна доскоро като "Туитър".

Военноморската авиация набляга на операциите по морско въздушно патрулиране, много вероятно с основна мисия за ранно идентифициране на надводни безпилотни катери (дронове).Ключов руски актив в тези операции е самолетът-амфибия Бе-12, проектиран през 50-те години на миналия век, излитащ от бази в окупирания Крим.

Бойните самолети Су-24 провеждат морски ударни операции, включително поне един скорошен въздушен удар по стратегически разположения Змийски остров. Тъй като повече дейности на флота вероятно ще бъдат преместени в Новоросийск пред лицето на заплахите за Севастопол, Русия се опитва да използва военновъздушна мощ, за да проектира сила над северозападната част на Черно море.

Британското разузнаване за състоянието на руската военна авиация

Британското разузнаване за състоянието на руската военна авиация

От февруари 2022 г. руските въздушно-космически сили (ВКС) са загубили около 90 самолета по време на сражения