Министрите на правосъдието от цял свят ще се съберат в Лондон, за да разширят подкрепата си за Международния наказателен съд при разследването на руските военни престъпления в Украйна.

Това съобщи АП, позовавайки се на правителството на Обединеното кралство.

Според изявлението на срещата през март, чиито домакини ще бъдат министърът на правосъдието на Обединеното кралство Доминик Рааб и холандският му колега Дилан Есилос-Сигериус, ще присъства главният прокурор на МНС Карим Хан.

ЕС обеща да накаже Русия за военните ѝ престъпления

ЕС обеща да накаже Русия за военните ѝ престъпления

Жозеп Борел осъди поредната вълна от въздушни удари срещу Украйна

"Почти година след незаконното нахлуване международната общност трябва да окаже най-силна подкрепа на Международния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат изправени пред съда за жестокостите, на които сме свидетели", заяви Рааб.

В изявлението се казва, че срещата ще има за цел да увеличи световната финансова и практическа подкрепа за МНС и да координира усилията за осигуряване на всичко необходимо за разследване и съдебно преследване на извършителите.

"За нас е пределно ясно, че тези престъпления не могат да останат ненаказани", заяви Есилос-Сигериус, като определи съобщенията от Украйна като "ужасяващи".

ООН разследва военни престъпления ли са руските удари по инфраструктурата на Украйна

ООН разследва военни престъпления ли са руските удари по инфраструктурата на Украйна

Комисия събира доказателства, които ще представи през март

Миналата година главният прокурор на МНС Карим Хан започна разследване на руските военни престъпления в Украйна.

През декември Нидерландия изрази готовност да създаде специален трибунал в Хага, който да съди отговорните за руската агресия в Украйна.