Назначени от ООН следователи разследват дали руските атаки срещу критична инфраструктура в Украйна са военни престъпления, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на представител на разследващия екип.

От началото на октомври Русия нанася въздушни удари по електрическата инфраструктура на Украйна, които причиняват прекъсване на електрозахранването и оставят милиони без отопление на фона на рязко понижаващите се температури.

Москва твърди, че атаките не са насочени срещу цивилни, а имат за цел да намалят способността на Украйна да се сражава и да я накарат да преговаря. От своя страна Киев определя подобни атаки като военно престъпление.

"Част от анализа, с който се занимаваме в момента, е дали тези атаки представляват военни престъпления", заяви Пабло де Грайф на пресконференция в Киев.

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

Открити са доказателстваза това в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми

Ако това бъде потвърдено, екипът ще проучи какво може да бъде направено за търсенето на отговорност за подобни престъпления, добави той.

Тричленната разследваща комисия, създадена от Съвета по правата на човека на ООН през март, вече заключи, че Русия е извършила военни престъпления в окупираните от нея райони в Украйна.

Москва редовно отхвърля подобни обвинения като част от клеветническа кампания.

Друг от разследващите - Ясминка Джумхурс, посочи, че екипът ѝ е интервюирал украински майки и изрази силна загриженост за въздействието на атаките върху правата на децата.

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Зеленски: Москва се опитва да ни унищожи с мрак и студ

Днес се отбелязва годишнина от Гладомора през 1932-33 година

Много от тях не могат да посещават училища, които са били повредени или разрушени, а прекъсванията на тока спират онлайн класовете, обясни тя.

Тези събития имат опустошителни последици за голям брой хора, категоричен бе и Ерик Мьосе, председател на анкетната комисия.

Комисията събира допълнителни доказателства, които трябва да представи на базирания в Женева Съвет по правата на човека през март, поясниха членове на екипа.

Предишни разследвания, проведени от Съвета, откриха доказателства, използвани пред национални и международни съдилища.

Критична ситуация в енергийната система на Украйна
Обновена

Критична ситуация в енергийната система на Украйна

Режим на тока в Киев, засегната е и Молдова