На 19 май украинските сили проведоха координирано нападение на далечни разстояния срещу руското пристанище Севастопол. Атаката, която вероятно е включвала комбинация от дронове камикадзе и ракети ATACM, почти сигурно е довела до потъването на корветата "Циклон" от клас "Каракурт". Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че "Циклон" е един от четирите руски кораба от клас "Каракурт", способни да използват ракети "Калибър", и оперира в Черно море от 2022 г. Според британското разузнаване два от тези кораби вероятно са били прехвърлени в Каспийско море за безопасност на морските изпитания след поредица от успешни украински атаки. Четвъртият кораб от групата пък беше тежко повреден при украинска атака през ноември 2023 г.

Въпреки че е малко вероятно това да промени значително въздействието, което руският флот оказва върху украинските операции, то подчертава продължаващата опасност за руските сили, действащи около Крим и в Черноморския регион, и продължаващия украински успех при провеждането на координирани удари, отчитат от британското МО.

Украйна удари най-стария кораб от руския боен флот в Черно море

Украйна удари най-стария кораб от руския боен флот в Черно море

Това е станало в района на Крим