Дмитрий Плетенук, говорител на военноморските сили на Украйна, заяви във Facebook, че украинските военноморски сили са успели да ударят спомагателния кораб "Коммуна" на руския Черноморски флот в Крим.

Това съобщи руската служба на Би Би си.

"Естеството на щетите се проверява. Но недвусмислено корабът сега не е в състояние да изпълнява задачи", написа Плетенук.

"Коммуна" е най-старият кораб в руския флот. Той е спуснат на вода през 1913 г. под името "Волхов" и става част от Императорския флот през 1915 г. През 1922 г. е преименуван на "Коммуна".

Този спомагателен кораб на руския боен флот е претърпял модернизация и е предназначен за търсене и спасяване на подводници, както и да действа като носител на подводни превозни средства.

"Именно този кораб е работил на мястото на потъването на крайцера "Москва", за да извлече важни елементи на мястото на потъването. Въпреки достолепната си възраст, той носеше доста модерно оборудване", цитира РБК-Украйна думите на говорителя на украинските ВМС Дмитрий Плетенук.

Както вече съобщихме, губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев съобщи в Telegram. "Сутринта на един от корабите от северната страна военните отблъснаха атака с противокорабна ракета", написа той.

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

В Курска област е обявена въздушна тревога

По думите на губернатора заради падналите фрагменти е възникнал пожар, но той е бил потушен. Не е ясно дали става въпрос за "Коммуна" или за друг кораб.