На 27 февруари украинското министерство на отбраната потвърди, че е свалило 11 дрона камикадзе "Шахед" от общо 14, които са били изстреляни през нощта. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Сергей Попко, ръководител на Киевската градска военна администрация, съобщи, че девет от безпилотните апарати са били свалени в близост до въздушното пространство на Киев, а други три дрона "Шахед" са били свалени в Черниговска област в Северна Украйна.

Преди атаката от 26 февруари не е постъпвала информация за използване на дронове камикадзе в Украйна от около 15 февруари насам. Това намаляване на темпото на този вид нападения вероятно показва, че Русия е изчерпала настоящите си запаси и навярно ще се опита да се снабди отново.

Image

14 дрона Shahed атакуваха Украйна тази нощ

14 дрона Shahed атакуваха Украйна тази нощ

В Хмелницкия регион е ударена гражданска инфраструктура

Британското разузнаване посочва, че поради вектора на атаката, въпросните дронове "Шахед" вероятно са били изстреляни от Брянска област в Русия. Преди това единствената установена площадка за изстрелването им от средата на декември 2022 г. беше от Краснодарския край, през Азовско море.

Втора такава площадка за изстрелване ще даде на руските сили нова ос на атака, по-близо до Киев, предупреждават от британското МО.

Това вероятно ще намали времето във въздуха над Украйна и ще бъде направен опит за допълнително разтягане на украинската противовъздушна отбрана.

Украйна обясни как Русия използва вече иранските дронове

Украйна обясни как Русия използва вече иранските дронове

Нова въздушна тактика на Русия