На 31 януари Украйна нанесе удар по руската военна база "Белбек" в Крим, унищожавайки бункера на съоръжението за координация на радарния контрол. Това се припомня в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че това почти сигурно ще влоши способността на Русия да координира въздушната дейност в Черноморския регион и ще увеличи напрежението върху вече намалелия флот от самолети A-50, както и върху все по-ограничения набор от обучен персонал, който е на разположение за ръководене на въздушни операции.

Руските дронове търсят украинските самолети, удрящи Крим

Руските дронове търсят украинските самолети, удрящи Крим

Това съобщи полковник от ВВС на Украйна

Руската въздушна доктрина разчита в голяма степен на наземни контролни станции като тази в Белбек, за да координира своите въздушни средства, особено изтребителите. Това важи особено по време на текущи бойни операции, където въздушното пространство е оспорвано и става все по-сложно.

Според британското разузнаване е почти сигурно, че в момента както руските пилоти, така и наземният персонал изпитват умора поради необходимостта от операции в Украйна. Всички по-нататъшни удари по критични координационни възли в Крим ще засилят този натиск, което ще създаде повишена възможност за грешки или погрешна преценка, посочват от британското МО.