На 1 декември нов випуск руски офицери започна обучението си във Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. Това се посочва в последния доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че руското военно министерство е съобщило, че над 60% от постъпилите вече имат боен опит. Въпреки че не е уточнено, повечето от тях вероятно са придобили този опит в Украйна през 2022 г.

Студентите в академията обикновено получават ранг между майор и генерал-майор (равносилен на генерал с една звезда в системата на НАТО) и са определени като имащи потенциал за старши командир.

Британското разузнаване отчита, че докато голяма част от някои специалисти, например пилоти, биват изпращани на операции в Сирия, то войната в Украйна означава, че бойният опит вече е по-често срещан сред руските офицери със среден ранг.

През следващите години това поколение вероятно ще окаже голямо влияние върху бъдещата посока на руската армия и за това дали тя ще приложи уроците, научени от войната в Украйна, прогнозира британското МО.

Путин увеличи числеността на руската армия до 1,32 милиона войници
Обновена

Путин увеличи числеността на руската армия до 1,32 милиона войници

Буксуващата "специална военна операция в Украйна" и разширението на НАТО са причината за решението