Лондонската полиция в петък отрече обвиненията, че е забавила нарочно дългоочаквания доклад за нарушенията на наложените в страната пандемични блокади на "Даунинг стрийт", които поставиха бъдещето на премиера Борис Джонсън в опасност, съобщи АФП.

Докладът от разследването все още не се е появил, което предизвика спекулации, че властите може да предотвратят появата на пълни подробности.

Говорителят на Джонсън отрече, че се правят опити за намеса. 

Столичната полиция каза в изявление в петък вечерта: "Не сме забавили този доклад и времето за публикуването му е въпрос на екипа за разследване на кабинета". Полицията съобщи късно в петък, че детективите, ръководещи разследването, са получили материалите, които са поискали от кабинета и ще ги разгледат "подробно" и "без страх или предпочитания".

Борис Джонсън няма да подава оставка - справял се с работата си

Борис Джонсън няма да подава оставка - справял се с работата си

Британският премиер напомня, че е взел много трудни решения

Лицата, заподозрени в нарушаване на разпоредбите, ще бъдат помолени писмено "да обяснят своите действия, включително дали смятат, че имат разумно извинение".

Полицията заяви, че не иска да се появяват подробности, докато разследват потенциални нарушения.

Те казаха, че са поискали докладът на кабинета да направи "минимално позоваване" на съответните събития, "за да се избегне всякакво увреждане на нашето разследване".

Разкритията на "партийната врата" са видели призиви към Джонсън да напусне, поради широко разпространения обществен и политически гняв относно нарушаването на правилата, които самото правителство е поставило.

Забавянето на доклада даде на премиера глътка въздух, като той обеща да се обърне към парламента веднага щом бъде публикуван. Но повечето депутати са в избирателните си райони в петък и не се очаква да се върнат до понеделник.

Британското правителство обвинено в "изнудване", за да задържи Джонсън на власт

Британското правителство обвинено в "изнудване", за да задържи Джонсън на власт

Високопоставен депутат от торите отправи обвиненията

Припомняме, че медиите съобщиха за 17 проведени купони в правителствени сгради по време на най-строгите ограничения на Covid-19, но не става ясно колко от тях ще бъдат разследвани от полицията.

BBC информира, че комисарят Кресида Дик ще разследва, включително партито за рождения ден на министър-председателя от юни 2020 г. Говорителят на Джонсън вече заяви, че премиерът не смята, че е нарушил законите за Covid-19, информира BBC.