Полицията на Обединеното кралство изрази вчера съжаление, че антимонархическите демонстранти, арестувани преди коронацията на крал Чарлз III, не са успели да се присъединят към протеста, както беше планирано. Те няма да бъдат изправени пред по-нататъшни действия, съобщава АФП.

Шестима членове на групата за натиск Република, включително лидерът Греъм Смит, бяха задържани в центъра на Лондон рано в събота, докато се готвеха да протестират срещу коронацията.

Столичната полиция също иззе стотици техни плакати.

Те бяха освободени късно в събота, повече от 16 часа след като бяха арестувани, което предизвика критики към полицията, която защити тактиката им.

В изявление късно в понеделник столичната полиция каза още, че шестимата са били арестувани "по подозрение, че са били оборудвани за заключване", имайки предвид наскоро забранени устройства, използвани от демонстранти, за да се прикрепят един към друг, предмет или земята.

Само дни по-рано полицейските сили на Обединеното кралство получиха спорно нови правомощия за борба с протестите от правителството след години на разрушителни демонстрации на екологични активисти.

Лондон защити арестите в деня на коронацията на Чарлз III

Лондон защити арестите в деня на коронацията на Чарлз III

Най-малко 64 души са арестувани, а на четирима са повдигнати обвинения

Промените разшириха, наред с други неща, нарушенията, свързани с протести, за да включват заключване и носене на заключващи устройства.

Метрополитен каза в изявлението си, че разследването вече е проучило напълно "иззетите предмети" и "не е успяло да докаже намерение да бъдат използвани за блокиране и осуетяване на събитието".

"Съжаляваме, че тези шестима арестувани души не успяха да се присъединят към по-широката група протестиращи на площад Трафалгар и на други места по маршрута на шествието", се казва в съобщението, като се добавя, че няма да бъдат предприети допълнителни действия.

Human Rights Watch определи арестите като много тревожни.

"Това е нещо, което бихте очаквали да видите в Москва, а не в Лондон", каза британският директор на правозащитната организация Ясмин Ахмед.

Смит каза в Twitter, че трима полицаи са дошли в дома му вчера вечерта и са се извинили, добавяйки, че не е приел извинението.

Републиката, която иска британската конституционна монархия да бъде заменена от избран държавен глава, беше гласна относно плановете си за протест.

Но Смит каза миналата седмица, че няма планове да наруши шествието.

Припомняме, че лондонската полиция извърши 64 ареста в деня на коронацията.

Хора от цяла Великобритания и света се събраха в Лондон, за да присъстват на коронацията на Чарлз III за крал на Острова.

Това бе най-мащабното тържествено събитие във Великобритания от седем десетилетия насам - пищна церемония, датираща отпреди 1000 години.

Чарлз наследи на трона майка си кралица Елизабет II след смъртта ѝ през септември миналата година и на 74-годишна възраст ще стане най-възрастният британски монарх, който ще постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата си, докато седи на трон от XIV век в Уестминстърското абатство в Лондон.