Британският премиер Риши Сунак подкрепи действията на столичната полиция по време на коронацията на крал Чарлз III на 6 май. Той направи това на фона на критиките за арести на протестиращи, съобщава Evening Standart.

"Полицията е оперативно независима от правителството, те ще вземат тези решения въз основа на това, което смятат за най-добро. Всъщност съм благодарен на полицията и на всички, които допринесоха за това този уикенд да мине толкова добре, толкова успешно и толкова безопасно., каза той. Това беше изключително усилие от толкова много хора и съм им благодарен за цялата им упорита работа."

По думите му, никоя друга страна в света не би могла да направи такъв ослепителен спектакъл, горд израз на история, култура, традиция, а също и отражение на съвременния характер на страната.

"Беше дълбоко вълнуващо да бъда в службата за коронясване и невероятно вдъхновяващо и това беше преживяване, което мисля, че никой няма да забрави до края на живота си.", каза още той.

Полицаи извършиха 64 ареста в събота по време на поредица от демонстрации на антимонархически групи.

Светът гледа към коронацията на Чарлз III

Светът гледа към коронацията на Чарлз III

Най-мащабната церемония във Великобритания от 70 години насам

Кен Марш, председател на Столичната полицейска федерация, която представлява редовите служители, защити действията на полицията. Той каза: "Не се съмнявам, че имаше честни хора, които раздаваха аларми за изнасилване, но трябва да сме нащрек за рисковете, например, алармите да попаднат в неподходящи ръце.

Министърът на общественото здравеопазване в сянка Андрю Гуин каза, че "времето ще покаже" дали столичната полиция е превишила правата си.

"Хората имат право да изразяват различна гледна точка, различно мнение и също имат право да обиждат.", каза той. 

Министърът на културата Луси Фрейзър заяви, че полицията е намерила "правилния баланс" между разрешаването на протест и удоволствието от коронацията на краля.

Три доброволки за лична безопасност на жените, патрулиращи в Сохо, бяха сред задържаните в ранните часове на деня на коронацията, което предизвика осъждане от активистите.

В отговор столичната полиция заяви, че е "получила разузнавателна информация, която показва, че групи и лица, които се стремят да осуетят процедурата по коронацията, планират да използват аларми за изнасилване, за да осуетят процесията".

Четири обвинения са повдигнати от полицията досега, като един заподозрян е обвинен в нарушение на обществения ред с религиозни утежнения, а други двама са обвинени в притежание на наркотици от клас А.

Друг заподозрян е обвинен в престъпление по раздел 5 от Закона за обществения ред - и четиримата трябва да се явят пред Уестминстърския магистратски съд по-късно този месец.

Политикът от Зелената партия Каролайн Ръсел, която председателства комисията по полицията и престъпността на лондонската асамблея, каза пред програмата Today на BBC Radio 4, че арестите са "наистина тревожни" и ще бъдат проверени.

Припомняме, че хора от цяла Великобритания и света се събраха в Лондон, за да присъстват на коронацията на Чарлз III за крал на Острова, съобщават световните медии.

Това бе най-мащабното тържествено събитие във Великобритания от седем десетилетия насам - пищна церемония, датираща отпреди 1000 години.

Чарлз наследи на трона майка си кралица Елизабет II след смъртта ѝ през септември миналата година и на 74-годишна възраст ще стане най-възрастният британски монарх, който ще постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата си, докато седи на трон от XIV век в Уестминстърското абатство в Лондон.

Световни лидери пристигат в Лондон за коронацията на крал Чарлз III

Световни лидери пристигат в Лондон за коронацията на крал Чарлз III

Това е най-голямото церемониално събитие, организирано във Великобритания от 70 години