Крал Чарлз ще даде прием в петък за световните лидери, събрали се в Лондон за коронацията му този уикенд. Това е най-голямото церемониално събитие, организирано във Великобритания от 70 години, информира Ройтерс.

74-годишният Чарлз и съпругата му Камила ще бъдат короновани в лондонското Уестминстърско абатство на бляскава, но тържествена религиозна церемония с традиции, датиращи от около 1000 години, последвана от шествие, изпълнено с пищност.

Държавни глави и световни високопоставени лица пристигат в британската столица за коронацията. "За мен е чест да представлявам Съединените щати за този исторически момент и да отпразнувам специалните отношения между нашите страни", заяви първата дама на САЩ Джил Байдън. Тя ще бъде сред световните лидери, присъстващи на приема в Бъкингамския дворец, на който кралят и кралицата ще бъдат домакини заедно с други висши членове на кралското семейство.

Крал Чарлз ще проведе и среща на лидери от Общността на нациите, асоциация на 56 страни, които той също оглавява, като същевременно ще поздрави министър-председатели и кралски представители от 14-те други кралства, където той е държавен глава, включително Австралия и Канада.

Лидерите на Австралия и Нова Зеландия ще се врекат във вярност на крал Чарлз при коронацията му в утрешния ден, въпреки че и двамата са пожизнени републиканци, които не се стесняват да изяснят позициите си.

В цяла Великобритания тече подготовка за първата коронация от 1953 г. Чарлз автоматично стана крал след смъртта на майка си кралица Елизабет II миналия септември, но коронацията, макар и не съществена, се смята за изключително символичен момент, който легитимира монарха по публичен начин.

Съботното събитие ще бъде в по-малък мащаб от предишното преди 70 години. Въпреки това коронацията ще бъде пищна. Короната на Свети Едуард, която тежи около 2,2 кг и датира от 1661 г. от управлението на неговия съименник крал Чарлз II, ще бъде поставена на главата на Чарлз III по време на церемонията.

Коронацията на Чарлз Трети: Дворецът изпрати поканите

Коронацията на Чарлз Трети: Дворецът изпрати поканите

Джо Байдън няма да присъства, вместо него ще е съпругата му Джил