Короната на Свети Едуард беше извадена от Лондонската кула, за да бъде модифицирана за церемонията по коронясването на Чарлз III следващата година. Това съобщи Дойче Веле, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Короната на Свети Едуард е преместена на тайно място.

Короната от 17-ти век е централната част на бижутата на короната, изложени в Лондонската кула и годишно посещавани от повече от милион посетители.

Тя има лилаво кадифено капаче с лента от хермелин и е инкрустирана с рубини, аметисти, сапфири, гранат, топази и турмалини. Дълга е малко над 30 см и има 2,23-килограмова масивна златна рамка.

Смята се, че версиите на короната на Свети Едуард са били използвани от монарси още през 11 век. Настоящата версия е направена за Чарлз II през 1661 г. като заместител на оригинала, който е претопен през 1649 г., след като Камарата на общините премахва монархията и обявява общност по време на Гражданската война в Англия.

За последен път короната е носена от кралица Елизабет II на нейната коронация през 1953 г. Сега тя ще бъде носена от крал Чарлз III на коронацията му на 6 май. Той ще я носи само в момента, в който бъде коронясан. След коронацията Чарлз ще носи Имперската държавна корона, създадена през 1937 г. за коронацията на крал Джордж VI.