Хора от цяла Великобритания и света се събраха в Лондон, за да присъстват на коронацията на Чарлз III за крал на Острова, съобщават световните медии.

Това е най-мащабното тържествено събитие във Великобритания от седем десетилетия насам - пищна церемония, датираща отпреди 1000 години.

Чарлз наследи на трона майка си кралица Елизабет II след смъртта ѝ през септември миналата година и на 74-годишна възраст ще стане най-възрастният британски монарх, който ще постави 360-годишната корона на Свети Едуард на главата си, докато седи на трон от XIV век в Уестминстърското абатство в Лондон.

Снимка 617117

Източник: EPA/БГНЕС

Втората му съпруга Камила ще бъде коронясана за кралица по време на двучасовата церемония.

В момент, когато Великобритания се бори да намери своя път в политическия водовъртеж след излизането си от Европейския съюз и да запази позицията си в новия световен ред, кралското семейство все още осигурява международна привлекателност и е жизненоважен дипломатически инструмент и средство за оставане на световната сцена.

"Никоя друга страна не би могла да направи толкова ослепителен показ - процесии, приеми, церемонии и улични тържества", изтъкна премиерът Риши Сунак.

Великобритания провежда първата си коронация от 70 години

Великобритания провежда първата си коронация от 70 години

Крал Чарлз официално ще бъде коронован в Уестминстърско абатство

"Това е горд израз на нашата история, култура и традиции. Ярка демонстрация на съвременния характер на страната ни. И съкровен ритуал, чрез който се ражда нова eпоха".

Въпреки ентусиазма на Сунак, коронацията се провежда на фона на кризата с разходите за живот и обществения скептицизъм, особено сред младите британци, относно ролята и значението на монархията.

Днешното събитие ще бъде в по-малък мащаб от организираното за кралица Елизабет през 1953 г., но все пак ще има за цел да бъде зрелищно и ще включва набор от исторически регалии - от златни кълба и украсени със скъпоценни камъни мечове до скиптър с най-големия безцветен диамант в света.

Снимка 617118

Източник: EPA/БГНЕС

Рано тази сутрин десетки хиляди започнаха да се събират на големия булевард, водещ към Бъкингамския дворец, докато войници в церемониални униформи и военни оркестри минаваха покрай тях.

След службата Чарлз и Камила ще отпътуват в четиритонна златна карета, построена за Джордж III - последният крал на американските колонии на Великобритания, обратно към Бъкингамския дворец в процесия, съпровождана от 4000 военни от 39 страни.

Това ще бъде най-мащабното шествие от този вид във Великобритания след коронацията на майката на Чарлз.

Чарлз и Камила ще преминат покрай аплодиращите ги тълпи. Противниците на монархията обаче предупреждават, че се подготвя и най-големият протест, организиран от републиканците. Над 11 000 полицаи ще дежурят в готовност да пресекат всеки опит за размирици и всяване на смут.

Световни лидери пристигат в Лондон за коронацията на крал Чарлз III

Световни лидери пристигат в Лондон за коронацията на крал Чарлз III

Това е най-голямото церемониално събитие, организирано във Великобритания от 70 години

Голяма част от церемониято в Уестминстърското абатство ще включва символи, които предшествениците на Чарлз още от крал Едгар през 973 г. биха разпознали, посочиха служители. Химнът на коронацията на Хендел "Свещеникът Садок" ще бъде изпълнен както при всяка такава церемония от 1727 г. насам.

Ще има обаче и нови елементи, като химн, композиран от Андрю Лойд Уебър, известен със своите театрални представления в Уест Енд и Бродуей, както и госпъл хор.

Ще има и "безпрецедентно" поздравление от религиозни лидери, а внукът на Чарлз принц Джордж и внуците на Камила ще бъдат пажи.

Снимка 617119

Източник: EPA/БГНЕС

Въпреки това няма да има официална роля нито за по-малкия син на Чарлз - принц Хари, след скандала му с кралското семейство, нито за брат му принц Андрю, който беше принуден да изостави кралските си задължения заради приятелството си с покойния американски финансист Джефри Епщайн, осъден за сексуални престъпления.

Чарлз ще се закълне да управлява справедливо и да поддържа Англиканската църква преди най-свещената част от церемонията, когато ще бъде миропомазан по ръцете, главата и гърдите от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

След като Чарлз вземе кралските регалии, Уелби ще постави короната на Свети Едуард на главата му и присъстващите ще заявят "Бог да пази краля!".

Коронацията на Чарлз Трети: Дворецът изпрати поканите

Коронацията на Чарлз Трети: Дворецът изпрати поканите

Джо Байдън няма да присъства, вместо него ще е съпругата му Джил

След това неговият първороден син и наследник принц Уилям ще отдаде почит на колене пред баща си, поставяйки ръцете си между тези на краля с обещание за безпределна преданост.

Уелби ще призове всички в абатството и в цялата страна да се закълнат във вярност на Чарлз - нов елемент, който заменя почитта, която традиционно се отдава от висшите херцози в кралството.

Това обаче предизвика недоволство от страна на противници на монархията, които го нарекоха обидно и настояха Уелби да изясни, че това е апел, а не заповед.

След като се върнат в Бъкингамския дворец, кралските особи по традиция ще излязат на балкона, откъдето ще наблюдават парад на военни самолети.

Празненствата ще продължат и в неделя с тържества по улиците в цялата страна и с концерт в замъка Уиндзор, а в понеделник ще се проведат доброволчески проекти.

Снимка 617115

Източник: EPA/БГНЕС

След продължила няколко часа пищна церемония, Чарлз III бе коронясан за крал на Великобритания. Събитието беше наблюдавано от стотици високопоставени гости в Уестминстърското абатство, както и от десетки хиляди доброжелатели, които се събраха в центъра на Лондон.

Сложната церемония за коронясване следваше традиционен шаблон, който остава почти непроменен повече от 1000 години. Чарлз беше помазан със светено миро от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.