Кметът на Лондон Садик Хан призова за прекратяване на огъня в конфликта между Израел и "Хамас", позиция, която е в директно противоречие с лидера на неговата партия Киър Стармър, пише "Политико".

Като пряко избран кмет на Лондон, Хан е една от най-известните фигури на опозиционната партия и коментарите му идват на фона на нарастващия натиск върху Стармър да надскочи настоящия си призив за хуманитарни "паузи" на боевете.

"Ужасната ситуация в Газа сега изглежда ще се влоши още повече", каза Хан във видео, публикувано в X в петък.

"Присъединявам се към международната общност в призивите за прекратяване на огъня", каза той. "Това ще спре убийствата и ще позволи доставките на жизненоважна помощ да достигнат до онези, които се нуждаят от нея в Газа, но също така ще даде на международната общност повече време, за да предотврати продължителен конфликт в региона и по-нататъшна опустошителна загуба на живот."

Хан добави, че докато Израел "има право да се защитава" и да атакува "Хамас", той няма право да нарушава международното право.

Стармър досега е призовавал само за хуманитарни "паузи", за да се позволи на помощта да влезе в Газа и цивилните да избягат. С тази си позиция той застава в една линия със Съединените щати, ЕС и британското правителство. Но той не призовава за пълно прекратяване на огъня, което според лейбъристите би лишило Израел от правото му да преследва "Хамас" след смъртоносните му атаки по-рано този месец.

Евролидерите призоваха за хуманитарни паузи и подкрепиха Израел, но в рамките на международното право

Евролидерите призоваха за хуманитарни паузи и подкрепиха Израел, но в рамките на международното право

Украинският президент апелира за продължаване на помощта за страната му

Но лидерът на лейбъристите е изправен пред призиви да отиде по-далеч от собствената си партия. 49 депутати от Лейбъристката партия, включително министърът в сянка Имран Хюсеин, подписаха парламентарно предложение за прекратяване на огъня. Стармър беше критикуван за интервю, в което каза, че Израел "има право" да спре електричеството и водата за Газа - коментари, които той се опита да изясни седмица по-късно.

Говорейки в петък сутринта, секретарят по околната среда в сянка Стив Рийд каза, че е "съчувствал" на гневните си колеги от Лейбъристката партия, преди да предложи защита на позицията на ръководството на Лейбъристката партия.

"Това, което бих казал на колегите, е, че ако тази атака, която Израел претърпя, беше срещу Обединеното кралство... нашата държава щеше да се опита да се защити, за да защити нашите граждани, като разруши способностите на терористичната организация, която я е извършила", каза Рийд пред Sky News .

"Това се отнася и за Израел - те имат право съгласно международното право да направят това. ... Но като се заемат с тази работа, те трябва да продължат да следват международното право, докато я извършват", добави той.

Великобритания разкритикува думите на Гутериш за атаката на Хамас

Великобритания разкритикува думите на Гутериш за атаката на Хамас

Страни в Европа потвърдиха доверието си в генералния секретар на ООН