Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин отмени споразумението, сключено по-рано тази седмица с тримата затворници в Гуантанамо, смятани за организатори на атентатите от 11 септември 2001 г. Сред тях е и смятаният за "мозък" на атентатите Халид Шейх Мохамед. Споразумението даваше възможност на пакистанеца Халид да избегне процес, в който може да му бъде произнесена смъртна присъда.

Халид Мохамед и още двама затворници в Гуантанамо, Куба, са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3000 души при атентатите през 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон. Самолетният тероризъм и атентатите на територията на САЩ се считат за повратен момент в западната история, както и отприщиха продължилата две десетилетия война в Афганистан. 

Остин е освободил снощи Сюзан Ескалиър, която оглавява военния съд в Гуантанамо, от правомощията ѝ да сключва извънсъдебни споразумения по случая. Тези правомощия са прехвърлени директно на военния министър.

"Упражнявайки своите правомощия, аз оттеглям трите предварителни споразумения, като решението ми влиза в сила веднага", се казва в изявлението на Остин, цитирано от "Ройтерс".

Много от конгресмените от Републиканската партия разкритикуваха споразумението за признаване на вината с тримата терористи. Лидерът на републиканците в Сената на САЩ Мич Макконъл заяви: "Единственото по-лошо нещо от преговорите с терористи е преговорите с тях, след като са в ареста", каза Макконъл в изявление, обвинявайки администрацията на президента демократ Джо Байдън в "страхливост пред лицето на терора".

САЩ почита жертвите на атентата от 11 септември 2001 г.

САЩ почита жертвите на атентата от 11 септември 2001 г.

Камбанен звън и момент на мълчание стартираха възпоменанието на кота нула в Ню Йорк