Американците си спомниха за атентатите от 11 септември 2001 г. в неделя с четене на имената на жертвите, доброволческа работа и други почести 21 години след най-смъртоносната терористична атака на територията на САЩ, информира Асошиейтед прес.

Камбанен звън и момент на мълчание стартираха възпоменанието на кота нула в Ню Йорк, където кулите близнаци на Световния търговски център бяха разрушени от атаките на отвлечен самолет на 11 септември 2001 г. При терористичния акт загинаха над 3000 души.

Някои общности в страната отбелязват деня с бдения със свещи, междурелигиозни служби и други възпоменания. Някои американци се присъединяват към доброволчески проекти в ден, който е федерално признат като Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.

Повече от две десетилетия по-късно 11 септември остава точка за размисъл върху атаката, която преконфигурира политиката за национална сигурност и стимулира "войната срещу тероризма" на САЩ по целия свят. Честванията в неделя, които следват тежка важна годишнина от миналата година, идват малко повече от месец, след като удар с дрон на САЩ уби ключова фигура на Ал Кайда, която помогна за заговора за атентатите от 11 септември, Айман ал Зауахри.

В САЩ с церемонии, възпоменаващи 11-и септември 21 години по-късно

В САЩ с церемонии, възпоменаващи 11-и септември 21 години по-късно

Във възпоменателната церемония по полагане на венец в Пентагона ще участва и американският президент Джо Байдън.

Атаките хвърлиха дълга сянка върху личния живот на хиляди хора, които оцеляха, реагираха или загубиха близки, приятели и колеги.

В неделя президентът Джо Байдън планира да говори и да положи венец в Пентагона, докато първата дама Джил Байдън ще държи реч в Шанксвил, Пенсилвания, където един от отвлечените самолети падна, след като пътници и членове на екипажа се опитаха да нахлуят в пилотската кабина похитителите се отправиха към Вашингтон. Конспиратори на Ал Кайда са завзели контрола над самолетите, за да ги използват като ракети, пълни с пътници.

Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф се присъединиха към честването на Националния мемориал на 11 септември в Ню Йорк, но по традиция нито една политическа фигура не говори на церемонията на нулата. Вместо това се съсредоточава върху роднини на жертвите, които четат на глас имената на мъртвите.