Американският министър на отбраната Лойд Остин насочи вниманието към заплахата от Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, опитвайки се да разсее тревогите, че конфликтите в Украйна и Газа са отвлекли вниманието от ангажиментите на САЩ в Азия, предава Ройтерс.

Остин, който говори на годишната среща за сигурност "Диалогът Шангри Ла" в Сингапур, се срещна с китайския си колега Донг Джун в петък с цел да смекчи напрежението по въпроси от Тайван до военната активност на Китай в Южнокитайско море.

Има нарастваща загриженост, че фокусът на Вашингтон върху подпомагането на Украйна срещу руската инвазия и подкрепата за войната на Израел в Газа, докато се опитва да предотврати разширяване на конфликта, е отклонил вниманието от Индо-Тихоокеанския регион.

"Въпреки тези исторически сблъсъци в Европа и Близкия изток, Индо-Тихоокеанският регион остава наш приоритет," каза Остин в речта си, която очевидно беше насочена към подчертаване на наследството на администрацията в региона, докато първият мандат на президента Джо Байдън наближава края си.

"Нека бъде ясно: Съединените щати могат да бъдат сигурни само ако Азия е сигурна," каза Остин. "Затова Съединените щати от дълго време поддържат своето присъствие в този регион."

Остин подчерта значението на алиансите в региона и мирното решаване на спорове чрез диалог, а не чрез принуда или конфликт. В речта си той атакува действията на Китай в региона, включително в Южнокитайско море, без да назовава директно Китай.

В отговор китайският генерал-лейтенант Джинг Джианфенг заяви, че стратегията на САЩ за Индо-Тихоокеанския регион е насочена към създаване на разделения, провокации и подкопаване на стабилността.

"Тя служи само на егоистичните геополитически интереси на САЩ и противоречи на тенденцията на историята и споделените стремежи на регионалните страни за мир, развитие и взаимноизгодно сътрудничество," каза Джинг.

По време на срещата си в петък, Донг предупреди Остин, че САЩ не трябва да се намесват в отношенията на Китай с Тайван, като заяви, че Китай смята демократично управлявания остров за своя територия.

Някои американски служители казват, че Пекин е станал по-смел през последните години, като наскоро започна това, което описва като "наказателни" учения около Тайван, изпращайки тежко въоръжени военни самолети и провеждайки макетни атаки след инаугурацията на Лай Чинг-те като президент на Тайван.

Около 8 милиарда долара от американското финансиране са предназначени за противодействие на Китай в Индо-Тихоокеанския регион като част от допълнителния законопроект за финансиране, приет от законодателите.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши в петък осъди незаконните, принудителни и агресивни действия в Южнокитайско море, оспорвана океанска територия, която Китай наводнява с кораби на бреговата охрана през последните месеци.

Филипините, обширен архипелаг с тесни исторически връзки със САЩ и близка географска близост с Китай, са в центъра на засилващата се борба за власт между Вашингтон и Пекин.

Остин заяви, че тормозът, на който са подложени Филипините, е опасен и подчерта, че договорът за взаимна отбрана между САЩ и Манила е железен. Той каза, че целта е напрежението между Пекин и Манила да не излезе извън контрол.

"Америка ще продължи да играе жизненоважна роля в Индо-Тихоокеанския регион заедно с нашите приятели от региона, който споделяме и за който толкова много се грижим," каза Остин.

Генерал Джинг заяви, че тези алианси допринасят за нестабилността в региона.

"Естествено е съседите понякога да имат пререкания, но трябва да решаваме разногласията чрез диалог и консултации, а не чрез канене на вълци в къщата ни и игра с огън," каза той.

Представители на отбраната на САЩ и Китай се събират за форум по сигурността в Сингапур

Представители на отбраната на САЩ и Китай се събират за форум по сигурността в Сингапур

На фона на нарастващо напрежение и конкуренция за влияние между САЩ и Китай в Индо-тихоокеанския регион