Правителствени лидери, представители на отбраната и дипломати от цял ​​свят се събират в Сингапур за водещия азиатски форум по сигурността този уикенд, на фона на нарастващо напрежение и конкуренция за влияние между Съединените щати и Китай в Индо-тихоокеанския регион, предава "Асошиейтед Прес".

През последните години Пекин бързо разширява флота си и става все по-настоятелен в претенциите си за суверенитет на почти цялото Южнокитайско море, което доведе до нарастващ брой директни конфликти с други страни в региона, най-вече с Филипините и Виетнам.

Междувременно САЩ засилват военните учения в региона със своите съюзници, за да подчертаят своята концепция за "свободен и отворен Индо-Тихия океан" , която има за цел да подчертае свободата на корабоплаването през оспорваните води, включително Тайванския пролив. Китай също претендира за демократичния самоуправляващ се остров Тайван и заяви, че не изключва използването на сила, за да го превземе.

Тъй като териториалните вражди с Китай нараснаха миналата година в Южнокитайско море, администрацията на филипинския президент Фердинанд Маркос-младши предприе стъпки за създаване на нови съюзи за сигурност с редица азиатски и западни държави и позволи военно присъствие на САЩ в повече филипински бази под ръководството на отбранителен пакт от 2014 г.

Маркос открива тазгодишния диалог Шангри-Ла, организиран от Международния институт за стратегически изследвания, с основна реч в петък.

Тази седмица Маркос вече изрази загриженост относно нов закон, издаден от Китай, който дава на бреговата охрана лиценз да конфискува чужди кораби, "които влизат незаконно в териториалните води на Китай" и да задържа чуждестранни екипажи до 60 дни. Същият закон също направи ново позоваване на законодателството от 2021 г., според което бреговата охрана на Китай може да стреля по чужди кораби, ако е необходимо.

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Тайван притеснен, че Китай опитва да го "отхапе"

Пекин иска да създаде ново нормално със своите военни учения и други ходове за оказване на натиск

Тъй като филипинските кораби сега редовно се сблъскват с тези на Китай, има опасения, че конфронтация на ниско ниво може да доведе до ескалация, каза Юджийн Тан, професор по международно право в Сингапурския университет по мениджмънт.

"Не мисля, че тези държави наистина се стремят да воюват помежду си, но проблемът с тези сблъсъци е, че понякога, когато имате грешна преценка, нещата могат бързо да се прераснат в използване на сила", каза той.

"И мисля, че последното нещо, което страните в региона биха искали, особено когато се фокусират върху възстановяването след пандемията, би било регионален конфликт на прага."

Тазгодишната конференция идва само седмица след като Китай проведе мащабни военни учения около Тайван , организирайки симулирана блокада на острова, след като встъпи в длъжност ново правителство, което отказва да приеме настояването на Пекин, че островът е част от Китай.

Китай гледа на Тайван като на ренегатска провинция, която трябва да попадне под негов контрол, със сила, ако е необходимо.

САЩ, подобно на повечето страни, нямат официални дипломатически връзки с Тайван, но са обвързани от собствените си закони да осигурят на острова средствата да се защити. САЩ нарекоха военните учения на Китай "безразсъдни".

Двустранният контакт между американските и китайските военни се прекъсна през 2022 г., след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, което вбеси Пекин.

Китай призова САЩ  да спрат подкрепата си за силите за "независимост на Тайван"

Китай призова САЩ да спрат подкрепата си за силите за "независимост на Тайван"

Китай и САЩ ще поддържат диалог по морските въпроси и ще управляват рисковете

Отношенията бяха бавно възстановени през последните месеци, като се очаква министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и китайският министър на отбраната Донг Джун, които и двамата присъстват на диалога Шангри-Ла, да се срещнат в петък дори преди началото на форума.

Това ще бъде първата среща на четири очи, която двамата имат след прекратяването на преките разговори, въпреки че те са разговаряли преди това по телефона.

Очаква се двамата да разговарят за установяване на канал за директна комуникация между военните командири, отговарящи за района около Тайван и останалата част от региона, каза говорителят на Пентагона подполковник Марти Майнерс.

"Ангажирани сме да изпълним указанията на президента за увеличаване на комуникацията между военните", каза той.

"Департаментът ще продължи да участва в активни дискусии с партньори от КНР (Китайска народна република) относно бъдещи ангажименти между служители на отбраната и военни на различни нива."

Тан каза, че не би очаквал големи пробиви от преговорите, но че е важно двамата да са в пряк контакт, за да "намалят температурата" между двете страни.

Китай се разгневи на американските ракети във Филипините

Китай се разгневи на американските ракети във Филипините

Пекин предупреждава, че това носи огромен риск от война в региона