Външното министерство на Китая заяви, че Съединените щати трябва незабавно да спрат да подкрепят и одобряват силите за "независимост на Тайван", предаде "Ройтерс". 

Китай и САЩ са провели дискусии и са се съгласили, че ще поддържат диалог по морските въпроси и ще управляват рисковете, съобщи външният министър на Китай Уанг И. Пекин обясни, че двете страни са обменили мнения на 24 май относно морската ситуация, съгласили са се да поддържат комуникация и да избягват недоразумения и грешни изчисления.

Министерството на външните работи каза, че Китай е изразил сериозна загриженост относно посегателствата и провокациите на САЩ в близките води и призова Вашингтон да се въздържа от намеса в спорове между Китай и неговите съседи или да "използва морето, за да контролира Китай".

Китай също така призова Съединените щати да не вземат страна в Южнокитайско море, след като през март Вашингтон разшири споразумението за сигурност с Филипините, за да включи атаки срещу бреговата охрана на страната от Югоизточна Азия. Вашингтон поддържа и близки връзки с Тайван, включително и продажба на оръжия, което дразни Пекин.

САЩ пак провокират Китай с военен самолет в Тайванския проток

САЩ пак провокират Китай с военен самолет в Тайванския проток

Пекин предупреди Вашингтон за изключително чувствителния характер на тайванския въпрос

Припомняме, че Китай засили военния натиск върху Тайван през април и май, като изтребители организираха симулативни атаки срещу чужди кораби, докато кораби и самолети нахлуха близо до острова. В началото на май тайванското министерство на отбраната засече 15 китайски военни самолета в околностите на острова, включително изтребители Су-30.

Военният натиск през май идва на фона на официалното встъпване в длъжност на новия тайвански президент Лай Чинг-те, което стана на 20 май. Няколко дни след това Китай проведе двудневно военно учение около острова. Освен това Пекин наложи и още санкции на фирми, които продават оръжия на Тайван, включително на компанията Boeing.

Китай смята новият Чинг-те за "сепаратист", който отхвърля позицията на Китай, че двете държави са ‚един Китай", и отхвърля предложените от него преговори.

На 24 май САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Германия и Япония издадоха съвместно изявление, което призовава Тайван да получи разрешение да вземе участие в ключова среща на Световната здравна организация (СЗО) в Женева, което ще се проведе тази седмица. Тайван е изключен от повечето международни организации поради възраженията на Китай, който смята острова за своя територия. Съединените щати многократно призоваха Тайван да получи разрешение да участва, но това разгневи Пекин. Същият ден десетки хиляди излязоха по улиците около парламента на Тайван, за да демонстрират срещу оспорваните парламентарни реформи. Протестът беше белязан от гнева срещу предполагаемото влияние на Китай върху демокрацията на острова.

Хиляден протест в Тайван срещу реформите и китайското влияние

Хиляден протест в Тайван срещу реформите и китайското влияние

Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, проведе втори ден военни учения около острова