Патрулен самолет на Военноморските сили на САЩ прелетя през Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Това се случва само часове след разговор между началниците на отбраната на Китай и САЩ, в който Пекин предупреди Вашингтон за изключително чувствителния характер на тайванския въпрос.

Китай има териториални претенции спрямо демократично управлявания Тайван и заявява, че има юрисдикция над пролива. Тайпе и Вашингтон оспорват това и твърдят, че Тайванският проток е международен воден път.

7-ми флот на ВМС на САЩ съобщи, че морският патрулен и разузнавателен самолет P-8A Poseidon, който се използва и за мисии срещу подводници, е прелетял над пролива в международното въздушно пространство.

Китай критикува "провокацията" на САЩ в Тайванския проток

Китай критикува "провокацията" на САЩ в Тайванския проток

Китайската армия ще продължи да организира военни учения в региона

"Действайки в рамките на Тайванския проток в съответствие с международното право, Съединените щати защитават навигационните права и свободи на всички страни", се посочва в комюникето. "Транзитното преминаване на самолета през Тайванския проток демонстрира ангажимента на Съединените щати към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион".

Министерството на отбраната на Тайван уточни, че самолетът е летял на юг през пролива, като тайванските сили са наблюдавали ситуацията, но не са забелязали нищо необичайно.

Впоследствие китайската армия съобщи, че е изпратила изтребители да наблюдават и предупредят американския самолет и "да се справят с него в съответствие със закона и разпоредбите".

"Войските са винаги в повишена готовност и ще защитават решително националния суверенитет и сигурност, както и регионалния мир и стабилност", посочиха от командването на Източния театър на Народната освободителна армия.

През декември, когато военноморските сили на САЩ отново обявиха, че техен самолет е прелетял над протока, китайската армия заяви, че е изпратила изтребители, които да следят и предупредят самолета.

Новата мисия на Poseidon е извършена малко след като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаря с китайския си колега Дун Цзюн - първият ангажимент, който двамата имат от повече от година на фона на опитите на двете страни да възстановят военните отношения.

Дун заяви на Остин, че въпросът с Тайван е "ядрото на основните интереси на Китай, които категорично не трябва да бъдат накърнявани".

Военен самолет на САЩ над Тайванския проток раздразни Китай

Военен самолет на САЩ над Тайванския проток раздразни Китай

Пекин обвини Вашингтон, че застрашава мира и стабилността в региона

"Китайската народна освободителна армия никога няма да позволи каквито и да е сепаратистки дейности за независимост на Тайван и външно съучастие и подкрепа да останат без контрол", подчерта Дун.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван въпреки липсата на официални дипломатически връзки между двете страни. Този факт обаче обтяга китайско-американските отношения.

Американски военни кораби и самолети преминават през тесния Тайвански проток около веднъж месечно.

Правителството на Тайван отхвърля териториалните претенции на Китай и подчертава, че само народът на острова може да решава бъдещето си.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол.