Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, говорейки на срещата на Контактната група за отбраната на Украйна в Брюксел, потвърди ангажимента на съюзниците от НАТО за независима и суверенна Украйна, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Преди повече от година Путин смяташе, че за броени дни неговите войски ще превземат Киев и ще свалят демократичното правителство на Украйна. Той смяташе, че международната общност просто ще се примири с това", каза Лойд Остин.

"Инвазията на Путин се превърна в дългосрочно изпитание за целия свят", добави министърът на отбраната.

Но приятелите на Украйна не трепнаха и в резултат на това тя "спечели битките за Киев, Харков и Херсон", продължи Лойд Остин.

Заедно съюзниците от НАТО вече са предоставили 50 милиарда долара помощ на Украйна, каза той, като подчерта, че остава още много да се направи.

Германия пак ще произвежда боеприпаси за "Гепард" заради Украйна

Германия пак ще произвежда боеприпаси за "Гепард" заради Украйна

След като те бяха изведени от експлоатация през 2010 г.

Кремъл все още се надява, че международната подкрепа за Украйна ще намалее с времето, предположи американският министър на отбраната. "Но вече измина една година, а ние сме по-обединени от всякога", подчерта той.

Завършвайки речта си, Лойд Остин добави, че в тази конфронтация с руската автокрация НАТО трябва да отстоява свят, в който "правилата имат значение".

Контактната група за отбраната на Украйна, известна още като формата "Рамщайн", е международна коалиция, която предоставя военна помощ на Украйна за отблъскване на руската агресия.

В работата на групата участват над 50 държави - страни от НАТО (30 държави), повечето държави от ЕС и техните съюзници от Азия и Африка.

Групата получи неофициалното си име "Рамщайн" от едноименната авиобаза в Германия, където на 26 април 2022 г. се проведе първата подобна среща.

Резников се запътва към Рамщайн оптимист

Резников се запътва към Рамщайн оптимист

Тема №1 е защита на украинското небе и въпросът с изтребителите отново ще стои