Новият шеф на Пентагона Джеймс Матис, известен с прякора си "Лудото куче", се отправя към Южна Корея и Япония, където ще се опита да успокои ключовите американски съюзници относно ангажиментите на САЩ към сигурността в региона, съобщава "Франс прес".

Посещението на американския военен министър е първото в чужбина на високопоставен служител в правителството на президента Доналд Тръмп, който намекна по време на предизборната си кампания, че дългогодишната роля на Америка в Североизточна Азия може да се промени.

"Посещението ще подчертае ангажимента на САЩ към нашите трайни съюзи с Япония и Южна Корея, и по-нататъшното укрепване на американско-японско-южнокорейското сътрудничество в областта на сигурността", се посочва в изявление на Пентагона.

По време на предизборната кампания Тръмп допусна възможността Япония и Южна Корея да се въоръжат с ядрени оръжия, като обвини Сеул и Токио, че не поемат справедлива финансова тежест за позиционираните американски войници в техните страни.

Около 28 500 американски войници са разположени в Южна Корея и 47 000 в Япония.

Посещението на Матис идва на фона на засилените опасения заради ядрените амбиции на Северна Корея и разразилия се спор между Токио и Сеул за използването на секс робини по време на Втората световна война.

Според южнокорейското военно министерство министърът на отбраната на страната Хан Мин-Коо и неговият американски колега са се зарекли във вторник да продължат с плана за разполагане на противоракетна система на САЩ тази година, въпреки гневните протести на Китай.

Двете съюзнически страни през миналата година обявиха разполагането на системата THAAD след серията ядрени и ракетни изпитания от страна на Северна Корея.

Планът за разполагането на системата THAAD разгневи Китай, който се опасява, че тя ще подкопае собствените му балистични способности, като предприе серия от мерки, разглеждани от Сеул като икономическо отмъщение.

САЩ и Южна Корея трябва да проведат съвместни годишни военни учения през март.

Реториката на Тръмп по време на кампанията предизвика загриженост в Сеул и Токио, като в изявление на южнокорейското военно министерство се посочва, че се надяват посещението на Матис да се окаже възможност за администрацията на Тръмп за поддържане и укрепване на ангажимента на САЩ да защитава Южна Корея и непоколебимия съюз между двете страни.

Матис първо ще посети Сеул, а в петък ще отиде в Токио. Японският премиер Шиндзо Абе, който трябва да се срещне с Тръмп през следващата седмица във Вашингтон, е заявил пред японски депутати, че възнамерява да притисне Матис относно "значимостта на алианса между Япония и САЩ".

Абе многократно е твърдял, че Япония поема подходящ дял от разходите на алианса, включително за издръжката на американските войници в страната му.