Луиджи ди Майо подаде оставка като лидер на съуправляващото Движение "Пет звезди", обяви източник от формацията, което подчертава дълбоките разделения в движението и добавя несигурност в нестабилната управляваща коалиция в Италия, съобщава "Ройтерс".

Ди Майо, който е външен министър, е информирал за решението си другите министри на Движение "Пет звезди" по време на среща, уточнил източникът. Той ще обяви публично, че подава оставка по време на събитие, което трябва да започне в Рим в 18 часа българско време.

Италианските медии коментират, че оставката на Луиджи ди Майо е в отговор на срива в подкрепата за формацията и вътрешнопартийните борби.

"Пет звезди", които управляват Италия в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия, пострада от вълна от напускания на депутати, които поставиха под въпрос посоката на някога радикалната и антисистемна формация при управлението на Луиджи ди Майо.

Според информациите Ди Майо възнамерява да остане в правителството.

Сенатът на Италия одобри искането на съда разследването срещу Салвини да продължи

Сенатът на Италия одобри искането на съда разследването срещу Салвини да продължи

Може да започне съдебен процес срещу него за отвличане на мигранти

Това се случва преди решаващите избори в областта Емилия-Романя този уикенд, където се очаква избирателите да поставят националното правителство под допълнителен натиск. Очаква се Демократическата партия да загуби позиции спрямо антиимиграционната партия "Лига" на Матео Салвини в традиционно ляв регион.

Коалицията между Демократическата партия и Движение "Пет звезди" на национално равнище претърпя множество кризи след встъпването си в управлението през септември, но досега беше решителна в желанието да остане заедно, за да избегне предсрочни парламентарни избори, които биха могли да доведат до това Салвини да стане премиер на Италия.

Министър-председателят Джузепе Конте заяви, че не иска да коментира бъдещето на Ди Майо. "Ако това е негово решение, тогава ще го уважа", отбеляза Конте.

"Пет звезди" се превърна в най-голямата политическа сила в Италия, след като спечели 33 на сто от гласовете на последните парламентарни избори в Италия през 2018 г. Движението сформира коалиция с "Лига" на Салвини.

Десетки хиляди в Болоня на протест срещу Салвини и крайната десница

Десетки хиляди в Болоня на протест срещу Салвини и крайната десница

Салвини иска да победи в Емилия Романя, за да свали правителството в Рим

Социологическите допитвания показват, че подкрепата за движението се е смалила почти наполовина до 16 на сто, което предизвиква гняв сред активистите и депутатите.

След като Салвини предизвика падането от власт на правителството на "Пет звезди" през август миналата година, формацията на Ди Майо сформира неочаквана коалиция с Демократическата партия, която преди това беше неин политически враг.

През последните седмици Луиджи ди Майо се опита да се справи с вътрешните си критици, като обеща да включи повече депутати в партийните решения. Вчера още двама депутати от "Пет звезди" напуснаха движението и се преместиха в т. нар. смесена парламентарна група в италианския парламент.

Салвини призова за единство и диалог партиите в Италия

Салвини призова за единство и диалог партиите в Италия

Изненадващо след призивите му за оставка на правителството