Матео Салвини, лидерът на крайнодясната Лига, внезапно се отказа от по-ранните си призивите към правителството на Италия да подаде оставка и вместо това предложи всички основни партии да работят заедно за решаването на най-належащите проблеми на страната, предаде "Ройтерс".

Тази промяна остави много наблюдатели озадачени, като някои го интерпретират за знак, че той губи надежда, че управляващата коалиция скоро ще се срине.

Хиляди "сардини" протестираха срещу Салвини в Италия

Хиляди "сардини" протестираха срещу Салвини в Италия

Пеят Bella Ciaо и не искат популизъм и национализъм

"Нека седнем и да намерим споразумение по пет приоритета за страната: спестявания, политики на растеж, правосъдие, инфраструктура и здравеопазване, преди да е станало твърде късно", написа той в "Туитър".

Дори ако беше възможно страните да намерят обща позиция във всички тези области, това би бил дълъг и натоварен процес, отнемащ месеци, ако не години.

В интервю за частна телевизия "Канале 5" Салвини добави, че ще трябва да се приеме и нов избирателен закон и заяви, че Лигата не иска роля в правителството, докато процесът на реформи продължава.

Лигата е най-популярната партия в Италия, с около 30% от подкрепата на избирателите, според проучвания на общественото мнение, но наскоро подкрепата за неговата партия започна да намалява.

Новата власт в Италия vs. Салвини: Няма нашествие на мигранти

Новата власт в Италия vs. Салвини: Няма нашествие на мигранти

Тази година в Италия са пристигнали 9 600 мигранти

Дребното движение, известно като "сардините", стартирало само преди месец в опозиция срещу Салвини, бързо набра скорост с редица митинги и в събота десетки хиляди участваха в демонстрация в Рим.

Броят на приибдащиъе в страната мигранти отбелязва спад и това също пречи на Салвини да разгърне отново популистката си реторика.