Беларуският авторитарен президент Александър Лукашенко благодари на руския телевизионен канал RT за оказването на "подкрепа", след като някои служители и водещи в държавната телевизия на Беларус напуснаха в знак на протест заради спорното му преизбиране, информира "Франс прес".

"Благодарен съм ви за тази подкрепа", каза Лукашенко пред журналист на RT във видео, публикувано от канала. "Оценявам я високо", изтъква той в клипа.

Русия убедена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Русия убедена: Украйна стои зад вълненията в Беларус

Москва щяла да попречи на всякакво чуждо влияние в Беларус

"Разбирате колко сте били важни за нас в този труден период", допълва Лукашенко, като благодари на техническия персонал, журналистите и висшия мениджмънт в контролираната от руската държава RT.

Журналистът, разговарящ с Лукашенко, побързва да се намеси, настоявайки, че служителите на RT не замествали никого в Беларус.

Безпрецедентни протести избухнаха в Беларус, след като Лукашенко, който управлява бившата съветска република в продължение на 26 години, претендира да е преизбран с 80 процента от гласовете на изборите на 9 август.

Критиците твърдят, че изборите са фалшифицирани, но 66-годишният "последен диктатор в Европа" отказва да се поддаде на исканията на протестиращите да се оттегли.

Експерти на ООН знаят за 450 случая на изтезания в Беларус
Обновена

Експерти на ООН знаят за 450 случая на изтезания в Беларус

Стотици ученици и студенти бойкотираха началото на учебната година в Беларус

Миналия месец около 300 беларуски държавни телевизионни и радио работници организираха стачки в знак на подкрепа на протестиращите. Десетки служители, включително редица известни водещи, също напуснаха.

Руският бизнес ежедневник РБК съобщи в понеделник, че най-малко два екипа технически персонал от RT са пристигнали в студията на държавната телевизия от 18 август насам, за да окажат помощ. 

Беларуската държавна телевизия използва кадри на RT, а екип на RT следва Лукашенко по време на пътуванията му из страната.

Руският президент Владимир Путин подкрепи Лукашенко и повдигна възможността за изпращане на военна подкрепа, ако Беларус "започне да излиза извън контрол".

За Лукашенко Беларус е като СССР преди Отечествената война

За Лукашенко Беларус е като СССР преди Отечествената война

Напрежението в страната продължава

Беларуските власти отнеха акредитацията на редица журналисти от чуждестранни медии, включително от "Франс прес", и арестуваха местни репортери.