Хиляди войници в Минск участваха в парад по повод Деня на победата срещу нацистка Германия и края на Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

Президентът Александър Лукашенко отхвърли призивите за отлагане на събитието и налагане на блокада за спиране разпространението на новия коронавирус.

Лукашенко, който е начело на Беларус от 1994 година, определи страховете от коронавируса като психоза и направи редица предложения за победа над болестта - да се пие водка, да се ходи на сауна или да се играе хокей на лед.

Хиляди зрители на трибуните в столицата Минск, малко от които носеха маски, и сред които имаше ветерани от Втората световна война на преклонна възраст, наблюдаваха маршируващите войници, преминаващите танкове, над които прелитаха изтребители Су-30.

Авиопарад в небето на Москва над карантиниран Червен площад

Авиопарад в небето на Москва над карантиниран Червен площад

Путин: Ние знаем и твърдо вярваме, че сме непобедими, когато сме заедно

Парадът за Деня на победата в Беларус е в контраст с поведението по този повод на Русия, която отложи военния парад на Червения площад и отмени празненствата заради епидемията.

Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада.

"Ще има хора, които ще ни осъдят", отбеляза Лукашенко.

Беларус не наложи ограничителни мерки или социално дистанциране и остави границите си отворени, докато страните по света ги затвориха.

По официални данни на властите към момента в страната има 21 101 заразени, от които са починали само 121 души. 

Беларус гласува за президент през август въпреки пандемията

Беларус гласува за президент през август въпреки пандемията

Парламентът одобри изборите да се проведат на 9 август