Беларус обяви, че президентските избори ще се проведат през август, след като държавният глава Александър Лукашенко омаловажи рисковете, произтичащи от пандемията от коронавирус, информира АФП.

Парламентът одобри изборите да се проведат на 9 август.

Лукашенко: Ще има парад за 9 май

Лукашенко: Ще има парад за 9 май

Беларус чака високи гости от Русия

Лукашенко реши да не отлага вота. Властите не блокираха страната заради вируса и не отменят публични събития, включително и футболни срещи.

В Беларус са потвърдени 20 168 заразени и 116 починали.

65-годишният Лукашенко управлява Беларус от 1994 г. Той вече пет пъти спечели изборите, като за последно го направи през 2015 г. Лукашенко потвърди, че ще участва и на тазгодишния вот. През ноември 2019 г. президентът каза, че може да участва на изборите и през 2025 г.

Русия отговори остро на Лукашенко, усъмнил се в качеството на тестовете ѝ за COVID-19

Русия отговори остро на Лукашенко, усъмнил се в качеството на тестовете ѝ за COVID-19

Според президента на Беларус те често давали грешни резултати

Решението за провеждането на президентските избори е критикувано от опозицията. Опозиционни политици подчертават, че рейтингът на одобрение на Лукашенко пада заради безполезните му действия по време на епидемията и поради тази причина бърза с изборите.

Лукашенко многократно коментира, че коронавирусът не е по-тежък от обикновен вирус през зимата. Той предлага съмнителни съвети за избягване на вируса, препоръчвайки да се карат трактори в провинцията, да се пие водка и да се взема парна баня.

Тази седмица той посъветва беларуските мъже да "продължават да целуват" жените си, но да не "тичат след други жени".

В събота 5000 военнослужещи ще участват на парада в Минск по повод 75 г. от съветската победа през Втората световна война. Други държави, включително Русия, отменят основните събития.

Мъж, изгубил майка си от коронавирус в Беларус, вини Лукашенко

Мъж, изгубил майка си от коронавирус в Беларус, вини Лукашенко

На смъртния акт на Матвиева е записано, че коронавирусът е основната причина за смъртта