Мъж, който живее във Франция и е изгубил майка си от коронавирус, е подал оплакване срещу лидера на Беларус, обвинявайки президента Александър Лукашенко, че не е предприел адекватни мерки за борба срещу разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс".

Александър Матвиев съобщи, че е подал сигнал на полицията на Беларус срещу Лукашенко за разследване на смъртта на майка му, 68-годишната Лидия Матвиева, която е починала в болница на 2 април във Витебск, град в Североизточен Беларус.

СЗО алармира: Твърде много болни от коронавирус в Беларус

СЗО алармира: Твърде много болни от коронавирус в Беларус

Настоява се за по-строги мерки в страна, чийто президент е скептик

"Лукашенко не предприе необходимите мерки навреме", каза синът пред "Ройтерс". Според него, ако този човек, който упражнява власт, не предприеме тези мерки, той не прави нищо, той трябва да бъде подведен под отговорност като всеки друг гражданин.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., е един от малкото световни лидери, които са скептични за нуждата от твърди мерки срещу коронавируса.

Лукашенко убеден: Хората не умират от коронавируса

Лукашенко убеден: Хората не умират от коронавируса

В Беларус нямало нито една истинска жертва на коронавируса

Здравното министерство на страната насърчава хората да намалят контактите си, за да предотвратят разпространение на вируса. Според ведомството до момента в страната са починали 36 души от коронавирус. Но Лукашенко подчерта, че всички жертви са имали и други здравословни проблеми.

В понеделник той обяви, че вярва, че никой в Беларус няма да загине от вируса.

На смъртния акт на Матвиева е записано, че коронавирусът е основната причина за смъртта.

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

"Богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни... къде ще бъде мястото ни в този свят?"