Президентът на Беларус, която заедно с Швеция са единствените европейски страни, които не са наложили блокада за борба с разпространението на новия коронавирус (COVID-19), настоя, че хората не умират от вируса, съобщава "Дейли телеграф".

Беларус, която граничи с Русия, Украйна, Полша, Литва и Латвия, е регистрирала близо 3 000 заразени с коронавирус, от които 29 починаха. Това е четири пъти повече, отколкото седмица по-рано.

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

"Богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни... къде ще бъде мястото ни в този свят?"

Александър Лукашенко обаче отказа да наложи блокада и отхвърли болестта, която вече е убила повече от 115 000 души по целия свят, като "психоза".

Беларуското футболно първенство остава единственото първенство в Европа, което не е спряло мачовете, а животът в столицата Минск продължава до голяма степен необезпокоявано.

Изказвайки се по врема на заседание с министъра на здравеопазването на страната, Лукашенко настоя, че в Беларус нямало нито една истинска жертва на коронавируса.

"Психоза": Лукашенко скастри мерките на света срещу коронавируса

"Психоза": Лукашенко скастри мерките на света срещу коронавируса

Паниката около COVID-19 била по-опасна от самата зараза

"Хората са уплашени и затова искам да им кажа: нямаме нито един човек у нас, който да е починал от коронавирус. Нито един!", отсече държавният глава и допълни: "Те починаха от влошаване на заболяванията си."

Лукашенко говори и за пациенти с коронавирус, които наскоро са били хоспитализирани: "Те не трябва да се притесняват. У нас никой няма да умре от коронавирус."

През миналия месец президентът на Беларус се разгневи на Русия, основния търговски партньор на страната, заради затварянето на границата с Беларус, след като заразата с коронавируса се влоши.

Лукашенко негодува от решението на Русия да затвори границата с Беларус

Лукашенко негодува от решението на Русия да затвори границата с Беларус

В Беларус обстановката била спокойна, а в Русия "всичко се разклаща от коронавируса"