Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира затварянето на границата от страна на Русия между двете държави, като заяви, че положението със заразата от новия коронавируса в страната е спокойно, съобщават руските медии.

Решението за затварянето на гарницата беше обявено по-рано днес от премиера на Русия Михаил Мишустин. По думите му Москва затваря границата с Беларус във връзка с разпространението на коронавирусната инфекция.

Русия затвори границата с Беларус

Русия затвори границата с Беларус

Ние последователно, в зависимост от развитието на пандемията, закриваме границите си

"Стигна се дотам, че нашата родна Русия - подчертавам - затвори границата с Беларус", негодува Лукашенко.

По думите му в Беларус обстановката била сравнително спокойна, а в Русия "всичко се разклаща от коронавируса".

"Така че кой от кого трябва да бъде затворен. Въпросът е риторичен", добави многозначително беларуският президент.

Според него "светът е полудял покрай коронавируса".

"Имаше и по-сложни вируси: и свински, и птичи, и атипична пневмония (SARS). Тогава те ахкаха и охкаха откъде идва: сега, видите ли, медиите са виновни за това, че те не отразяват проблемите. Вероятно този път медиите ще бъдат обвинени след месец или два. Въпреки че има много оплаквания срещу тях", каза Лукашенко.

Според президента в Беларус реагират адекватно на заплахи и лекарите отдавна предприемали целенасочени мерки. Лукашенко добави, че освен Минск и големите градове, ситуацията с коронавируса не била толкова проблематична за областите и областните центрове.