Президентът на Беларус Александър Лукашенко в петък пренебрегна международните призиви за освобождаване на политическите затворници, като предложи те да участват в борбата със щетите от бурите, съобщава "Ройтерс".

"Преди всеки да започне да публикува в интернет, вземете брадва или трион и помогнете. Вече казах на министъра на вътрешните работи, че имаме повече от 20 000 затворници и така наречените политически затворници. Изпратете ги за разчистването. Мобилизирайте гражданите и особено тези паразити.", каза той. 

През изминалата седмица бяха отправени призиви от бивши нобелови лауреати и експерти с мандат от ООН да освободи повече от около 1400 политически затворници в страната.

Лукашенко освободи 10 политически затвориици по-рано този ден месец. Нобеловите лауреати призоваха Лукашенко да продължи с още освобождавания.

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Нобелови лауреати подканват Лукашенко да освободи политическите затворници

Политическите затворници в Беларус са около 1400

"Имате уникалната възможност да обърнете страницата на миналото и да влезете в историята не само като безкомпромисен управленец, но и като политически лидер, който е показал мъдрост и състрадание, отговорен към вашия народ и неговото бъдеще", посочват те в писмото си.

Сред 58-те подписали са носителите на наградата за литература Светлана Алексиевич от Беларус, Дж. М. Кутзее, Херта Мюлер и лауреатите на наградата за мир Майрид Кориган Магуайър, Оскар Ариас, Джоди Уилямс, Ширин Ебади, Тавакол Карман, Хуан Мануел Сантос, Дмитрий Муратов и Мария Реса.

Повечето от съперниците му са в затвора или са избягали от страната.

Лукашенко използва масови репресии, за да потуши протестите на демонстранти, които го обвиниха в манипулиране на преизбирането му през 2020 г. Той запази властта си, след като получи уверения за подкрепа от руския президент Владимир Путин.

През 2022 г. той позволи на Путин да използва беларуска територия при нахлуването в Украйна.

Лукашенко освободи поне 10 политически затворници

Лукашенко освободи поне 10 политически затворници

Над 1400 обаче остават в затворите заради политическата им дейност