Тези, които заговорничeха да извършат преврат в Беларус през 2020 г., отново ще се опитат да разбунтуват хората. Това предупреди президентът на страната Александър Лукашенко на заседание на Съвета за национална сигурност, съобщава ТАСС.

"Имаше планове за организиране на цветна революция в сърцето на Европа, но това, което постигнаха, беше неуспешен бунт. Много пари бяха хвърлени в този неуспешен опит", отбеляза той и допълни, че според оценките на Минск става въпрос за над 6 млрд. долара.

Това е невероятна сума пари за Беларус, категоричен бе Лукашенко. "Тези, които не са успели да оползотворят тази сума, отново ще се опитат да разбунят хората. Това е, което те вече правят", заяви държавният глава.

Лукашенко към военните в Беларус: Украйна е непредвидима и може да ни изненада

Лукашенко към военните в Беларус: Украйна е непредвидима и може да ни изненада

Беларуският президент иска затягане на контрола по границата

Лукашенко подчерта, че Беларус ще продължи да бъде подложен на натиск в различни области и не изключи възможността да бъдат организирани провокации, които да изложат страната на допълнителни санкции. Вече се започна - с хеликоптери, дронове, изстрели по нашите гранични знаци и пробиви на границата ни, уточни той. Прокламираното преди това временно разполагане на войските на НАТО в Европа се превърна в постоянно присъствие и броят на войските продължава да расте, възнегодува Лукашенко.

На 28 януари в обръщение към парламента и народа на страната Лукашенко обяви, че западните страни са отделили над 6 милиарда долара за унищожаването на Беларус по време на президентските избори през 2020 г. Според него освен във финансирането на подривните дейности Западът е участвал и в идеологическо разпространение, като чрез различни образователни програми популяризира "т.нар. демократични ценности".

Лукашенко има нов план как да се задържи на власт в Беларус

Лукашенко има нов план как да се задържи на власт в Беларус

В центъра на стратегията му е предстоящ референдум