Нападателите от руската концертна зала "Крокус" не са имали възможност да влязат в Беларус. Ето защо са се върнали и са тръгнали към украинско-руската граница. Това заяви във вторник беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от БелТа. 

Така отговори той на журналистически въпрос каква е била вероятността терористите да са планирали да избягат в Беларус през района на Брянск. 

По думите му, това не би било възможно, тъй като Минск взаимодейства отлично с руските власти и е бил известен бързо за случилото се, взети са веднага и съответните мерки за сигурност по границите. Също така, при организирането на масови събития с участието на голям брой хора се прави всичко необходимо за гарантиране на сигурността, увери държавният глава. 

Операцията по задържането на заподозрените, според президента, е преминала много добре, въпреки че Русия получи критики, че те са били измъчвани.

Лукашенко загатна, че има предположения за хората зад терористите и ще ги сподели в разговор с руския си колега Владимир Путин. 

Ястребите в Москва убедени, че Украйна е замесена в терористичното нападение

Ястребите в Москва убедени, че Украйна е замесена в терористичното нападение

Засега обаче няма доказателства в тази посока

Двама влиятелни съюзници на руския президент Владимир Путин заявиха във вторник, че вярват, че Украйна е замесена в нападението срещу концертна зала край Москва, при което загинаха най-малко 139 души и бяха ранени други 180.

Украйна многократно отрече каквото и да е участие, а "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Информационното издание SHOT публикува видео от разговор, в който репортер пита Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, дали е "ДАЕШ (Ислямска държава) или Украйна?"

"Разбира се Украйна", отговори Патрушев.

Запитан за забележката по-късно, той каза, че има "много" индикации за участието на Украйна.

Александър Бортников, директор на Федералната служба за сигурност (ФСБ), каза, че въоръжените лица са искали да стигнат до Украйна, където някои хора са били готови да преведат нападателите през границата.

"Като цяло смятаме, че те са замесени в това", каза Бортников пред репортери за евентуално украинско участие, предадоха руските информационни агенции. ФСБ има информация, сочеща участието на Украйна в атаката, каза той.

Бортников не предложи доказателства за твърденията си, но цитира предполагаемия опит за бягство на въоръжените лица към Украйна.Той все пак уточни, че ФСБ все още не е идентифицирала кой точно е поръчал атаката.

Забележките на Патрушев и Бортников дават представа за мисленето на ястребите на върха на кремълския елит.

Руският омбудсман предупреди да не бъдат измъчвани задържаните за нападението край Москва

Руският омбудсман предупреди да не бъдат измъчвани задържаните за нападението край Москва

Русия е страна по Конвенцията срещу изтезанията

Путин каза в събота в обръщение към нацията, че всички отговорни за нападението на концерта ще бъдат наказани.

В понеделник той каза, че радикални ислямисти са извършили нападението, но обърна внимание, че нападателите са се опитвали да избягат в Украйна и постави под въпрос защо ислямистите биха искали да атакуват Русия в този конкретен момент, без да бъдат подтикнати от други.

"Ние знаем, че престъплението е извършено от ръката на радикални ислямисти с идеология, срещу която мюсюлманският свят се е борил от векове", каза Путин. "Искаме да знаем кой го е поръчал."

Зеленски за коментара на Путин: Терорист обвинява Киев в терор

Зеленски за коментара на Путин: Терорист обвинява Киев в терор

Коментира и продължаващото ликвидиране на последствията от руските удари

В отговор на обвиненията, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че не може "терористи да обвиняват другите в терор".