Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че има малка група "луди хора", които не разбират, че изборите в страната са приключили.

Той заплаши да накаже всяко посегателство срещу демокрацията в държавата.

"Не бих искал и да си помислям за преврат, това е нещо незначително - група луди хора, които все още не разбират, че изборите са приключили, хора, които не искат да приемат, че електронното гласуване е най-съвършеният модел, с който разполагаме", подчерта Лула по време на среща с лидери на Конгреса и Сената след щурмуването на бразилските правителствени сгради от поддръжници на бившия президент Жаир Болсонару.

Сблъсъци пред Конгреса и президентския дворец в Бразилия

Сблъсъци пред Конгреса и президентския дворец в Бразилия

Поддръжници на Болсонару са успели да нахлуят

Лула благодари на депутатите, които одобриха разполагането на допълнителни сили за сигурност, след като правителството му предупреди, че екстремистки групи призовават за нови протести в социалните мрежи.

Гневни тълпи вилняха в Конгреса на Бразилия, Върховния съд и президентството в неделя, трошейки прозорци, мебели и произведения на изкуството, като това бе най-ожесточеното нападение срещу държавните институции след завръщането на Бразилия към демокрацията през 80-те години на миналия век.

Лула да Силва, който встъпи в длъжност на 1 януари, след като победи крайнодесния си съперник Болсонару на изборите през октомври, обеща да изправи пред правосъдието отговорните за насилието през уикенда.

Повече от 1500 задържани за бунта в Бразилия

Повече от 1500 задържани за бунта в Бразилия

Губернаторът на федералния окръг Ибанейс Роша да бъде отстранен от длъжност