Марин Льо Пен обвини банките за закриването на нейните и на нейната партия сметки в "банкова фетва", предназначена да заглуши партията "Национален фронт", съобщава "Ройтерс". 

"Това е опит да се задуши опозиционна партия, а нито един демократ не би трябвало да приеме това", коментира Льо Пен на пресконференция, като призова френския президент Еманюел Макрон и други политически партии да подкрепят "Национален фронт".

Тя допълва, че партията ѝ ще подаде жалба срещу Societe Generale и нейното дъщерно дружество Credit du Nord. Тя също така ще подаде жалба срещу HSBC за закриване на нейната лична сметка.

Твърдят, че Societe Generale е затворила сметките им през ноември и че когато централната банка е наредила на дъщерно дружество "Кредит дьо Норд" да управлява сметката на партията, а банката отказва да обработва чековете и плащанията с кредитни карти.

Societe Generale и HSBC заявяват, че не могат да коментират поради правилата за банкова поверителност. Нито потвърждават, нито е отричат закриването сметките на FN (Национален фронт) или на самата Льо Пен.

Във Франция банките имат право да затварят сметки с предварително уведомление и не трябва да обясняват защо. Партията на Льо Пен е похарчила 12,5 милиона евро само за президентските избори. Привържениците на партията са помолени в онлайн кампания да даряват директно пари.